Anmeldelse

Om hash, Christiania og hashens bagmænd

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forfatteren har i næsten 40 år behandlet stofmisbrugere, herunder mange unge, der er blevet kørt ud på sidesporet af dagligt hashmisbrug. Derfor er han rasende forbitret over, at nogen kan ønske at frigive hashen til salg på apoteket. Han tror heller ikke, at det vil få de kriminelle pushere til at holde op med at sælge skidtet i Pusher Street på Christiania.

I bogen gennemgår han kort hashens historie, Christianias historie og en endeløs række politihistorier om smuglerovervågninger og beslaglæggelser og efterfølgende fængslinger. Meget af den ikke-beslaglagte hash ender på Christiania, hvor hvert gram, der sælges, er smuglet ind af kriminelle bander, som lever højt på de synlige pushere, der skal tage skraldet, når politiet rydder gaden.

Han gennemgår udviklingen i Holland, hvor man troede, at liberalisering og nedsættelse af straffe for narkotika ville have frigørende effekt, men som nu har skabt mange flere brugere af både hård og blød narko. Holland er blevet Europas største transitland for al narkotika. Det var ikke lige det, de ville.

Bogen er båret af forfatterens indignation over frigivelsestilhængerne, og de får ikke mange spaltemeter i bogen til at forsvare deres synspunkter.

Som indslag i en debat, der plejer at hidse de store elever op, er den god, fordi den tager parti.