På forkant

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På forkant

Her i informationsalderen gælder det om ikke at tages med bukserne nede og blive overhalet indenom - kort sagt om at være på forkant, klar i starthullerne til at gribe trenden i flugten.

For den, som dagligt konfronteres med den lynhurtige ungdom, er det særlig vigtigt at have styr på ungdomsscenariet - men hånden på hjertet, læser, er du helt klar på det med Generation X, 90210'erne og drugscenen? Nej, vel?

Trøst dig. Der er hjælp at hente hos Søren Thorsøe. Thorsøe er lærer, hvis man ellers tør bruge den betegnelse om en gymnasielektor i disse spalter. Han ved alt om, hvor svært det er at arbejde med unge, der ikke har et egentligt ståsted, når vi netop skal møde dem dér, hvor de står.

Og så har han lune af den slags, som jyder mener at have patent på.

Thorsøe skriver så kyndigt og indfølt om Generation X-modalitet, selvrealisering, selvværd og self-management, at læseren får en anden og dybere forståelse af sin mangel på forståelse. Praktiske tips skorter det heller ikke på, for eksempel om udvælgelse af egnet litteratur: Eleverne har ikke i sig selv noget imod litteratur fra før 1980, men der er grænser for, hvor statisk og uamerikansk det kan blive.

Tilmed udmærker Thorsøes 'På Forkant' (fra forlaget Hovedland) sig ved den hæsligste paginering, denne læser mindes at have set. At den lille guide til moderne livskvalitet har krævet en særlig indsats, fremgår allerede af dedikationen: Tak til mine delebørn og deres delemødre, som tog sig af hinanden, mens disse sider blev til.

Charivari