Skarp lovgivning hindrer kolorit

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forældres betaling til lejrskoler i folkeskolen er i strid med grundloven, sagde professor, dr.jur. Henrik Zahle fra Københavns Universitet i sidste nummer af Folkeskolen.

Han satte samtidig spørgsmålstegn ved de argumenter, som Undervisningsministeriet og skoler bruger for at kræve forældrebetaling til for eksempel lejrskoler. Han mener, bemærkningerne til folkeskoleloven er uklar på dette område, og at 'årelang praksis' ikke er en lovlig begrundelse.

Undervisningsminister Ole Vig Jensen mener:

- Det har hele tiden været min opfattelse, at alt, hvad der knytter sig til skolens undervisning og er tilrettelagt i den sammenhæng, er og skal være gratis. Men jeg har aldrig villet lægge forhindringer i vejen for, at en skole eller en klasse kan lave lidt ekstra kolorit ved også at lave arrangementer af forskellig art, blot må de altid gøre det på en måde, så man tager mest mulig hensyn til dem, der måtte have svært ved at bidrage, siger han.

Der er ofte tale om et stort pres på forældre, der ikke ser sig i stand til at betale, og Henrik Zahle mener også, at økonomisk diskrimination må være fremmed for den danske folkeskole. Til det siger Ole Vig Jensen:

- Det er jo sådan set et kendt problem, som man i århundreder har løst på mange forskellige måder. Det er først i de senere år, at det er blevet et markant problem. Det tror jeg er affødt af, at der er nogen, som - selvom det også har været på et frivilligt grundlag - har tilrettelagt rejser, hvor man skulle længst muligt væk, og hvor det derfor bliver dyrt. Det synes jeg er urimeligt og helt unødvendigt.

Til spørgsmålet, om bemærkningerne til folkeskoleloven er uklare, siger han:

- Det vil jeg måske ikke helt afvise, men det er selvfølgelig, fordi vi har prøvet at afbalancere to hensyn - dels at hvad der er et led i undervisningen, skal være gratis, og dels at vi ikke har villet forhindre en meget lang tradition i skolen om, at man godt kan lave noget derudover, og det må man gøre med gefühl, mener Ole Vig Jensen.

Allerede i 1980 henstillede den daværende ombudsmand Lars Nordskov Nielsen til Undervisningsministeriet at lave nogle klare retningslinier omkring brugerbetaling.

- Hvis vi tvinges til at lave en så skarp lovgivning, så tager vi noget af det spændende liv ud af skolen, siger Ole Vig Jensen.

Men skal man ikke også overholde grundloven?

- Jo. Der er ingen tvivl om, at når det er undervisning, så er det gratis.

Ombudsmanden behandler i øjeblikket en sag om brugerbetaling til lejrskoler, og hans afgørelse er ikke bindende - kun vejledende. Ole Vig Jensen har ingen kommentarer til, om ministeriet vil rette sig efter afgørelsen, når den kommer, forhåbentlig inden sommerferien.don