Skoler kan spare formuer på at styre lyset

Alene ved at installere styringsudstyr i klasselokalerne kan danske skoler spare mellem 20 og 45 procent på deres el-forbrug. En stor del af landets skoler er bygget i 1960'erne eller 70'erne og skal have snart have udskiftet belysningen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lyset i mange klasselokaler bliver tændt om morgenen, når eleverne kommer og bliver først slukket, når skoledagen er forbi - uanset om der er timer uden undervisning i lokalet, eller solskinnet brager ind ad vinduerne.

I dag har Elsparefonden under Økonomi- og Erhvervsministeriet åbnet en hjemmeside, hvor man kan besøge foreløbig to skoler - Humlehøjeskoleni Sønderborg og Matthæusgades Skole i København - se lokalerne med fordelingen af de nye lysarmaturer og studere tabeller over energiforbrug, lysstyrke med videre.

På hjemmesiden, http://www.skolebelysning.sparel.dk/, finder man også en positivliste over hvilke af belysningsproducenternes standardløsninger til undervisningslokaler, der er energirigtige, fleksible og rimelige i pris.

Elsparefonden har haft en belysningsjury af eksperter til at vurdere belysningsløsninger indsendt af branchen og blandt andet tildelt dem farvemarkering efter energiforbrug.