England: Udsigt til strejke om penge til Ny Løn

Lærerne i den næststørste engelske lærerorganisation NASUWT truer nu med efterårsstrejker i protest mod, at der kun afsættes penge svarende til cirka halvdelen af de bonus'er, som den britiske version af Ny Løn ventes at udløse til lærerne i år.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det nye engelske lønsystem, som kobler lærernes løn til elevernes præstationer, blev indført sidste år af den daværende undervisningsminister David Blunkett, som i øvrigt efterfølgende fik én over snuden af den engelske Højesteret for at gennemføre systemet udenom parlamentet.

Sidste år finansierede regeringen den lønstigning på cirka 2000 pund, som tilfaldt samtlige lærere, der havde opnået det tilstrækkelige antal "point" til at overgå til det nye system. Men i år finansierer regeringen altså kun cirka halvdelen af det beløb, som skolerne forventer at skulle udbetale. Skolelederne truer med at boykotte systemet i protest mod, at de tvinges til at vælge mellem at betale lærerne efter fortjeneste eller købe bøger til undervisningen, og lærerne er oprørte over, at regeringen ikke udsteder en blankocheck til at leve op til de løfter, som faldt, da det nye lønsystem blev indført.

På den igangværende kongres i lærerorgansiationen NASUWT blev der udtrykt frygt for, at regeringen nu vil indføre et kvotesystem for, hvilke lærere, der får adgang til bonuslønnen, skriver BBCs uddannelsesnyheder på nettet. Kongressen vedtog at lade fagforeningsledelsen sanktionere aktioner, herunder strejker, hvis det ikke lykkes at få fjernet begrænsningerne for udbetaling af den nye præstationsløn.