Folkeskolens leder:

Dementi af det useriøse

Underrubrik

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var ikke en enkelt sikring, der røg i KL, det politiske HFI-relæ slog fra, så KL fægtede vildt for sig med en pressemeddelelse. Som man så dagen efter måtte lade en uskyldig embedsmand æde i sig.

Det saglige indhold i historien er, at Folkeskolen har dokumenteret, at lærermanglen er væk i en række jyske kommuner, som for et år siden forudså stor lærermangel. Folkeskolen påviste, at manglen på lærere er udeblevet i området, blandt andet fordi besparelser betyder færre lærerstillinger, og fordi ældre lærere bliver længere på jobbet. Seminarierektor Søren Vang Rasmussen og DLFs næstformand, Stig Andersen, blev citeret for, at optaget af meritlærerstuderende i løbet af kort tid kan mætte lærerarbejdsmarkedet på landsplan.

Og så gik KL i sort: »Det er useriøst at drage konklusioner på et så tyndt grundlag (...) Lærermanglen er uomtvistelig. Beregninger har tidligere vist, at den topper i 2009/2010 med en mangel på knap 3.500 lærere«, gungrede organisationens børne- og kulturudvalgsformand Bjørn Dahl. Og det var ikke en febrilsk fortalelse i telefonen. Udtalelsen blev sendt til samtlige medier. Der er altså nogen, der har tænkt. Eller rettere: Der burde være nogen i KL, der havde tænkt.

Det var der først et døgn efter, hvor KLs chefkonsulent, Stine Hinge, over for folkeskolen.dk erkendte, at effekten af kommunale indsatser for at fastholde og rekruttere lærere har været større end forudsat, og at søgningen til meritlæreruddannelsen har været meget større end ventet med over 2.000 ansøgere i år mod en forventning om 300-400.

»Det er ikke sikkert, at det store optag varer ved, vi tror, der har været et ophobet behov, og at antallet vil falde. Men hvis det ikke gør det, kan det da være relevant at se på optaget på merit­uddannelsen (...) Det er klart, at KL ikke er interesseret i at uddanne til arbejdsløshed«, sagde hun til folkeskolen.dk

Sådan lyder den professionelle embedsmands indpakkede dementi af en politikers useriøse udtalelser. Det ville have klædt KL og Bjørn Dahl, hvis der var kommet en direkte beklagelse, og det ville gavne det politiske debatmiljø.

-th