Anmeldelse

Ild og våde

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

1536.

Dette årstal burde få klokken til at ringe i enhver danskers hoved.

I Danmark var Reformationen spundet ind i hele tre samtidige samfundsomvæltninger, der dengang var ensbetydende med krig. Dels var der kampen om, hvem der skulle efterfølge Frederik den Første som konge. Så var der handelskrigen med især Lübeck, men også de øvrige byer i det magtfulde Hansa-forbund. Sidst, men ikke mindst, religionskrigen mellem de reaktionære, der ville beholde katolicismen og dermed kirkens voldsomme indflydelse på alt i samfundet, og fornyerne, der lyttede til Martin Luther og hans tanker om, at kirken skulle løsne grebet om samfundet.

Michael Næsted Nielsen har skrevet en pragtfuld bog om denne komplekse konflikt. Vi følger tre helt almindelige 12-13-årige børn, der væves ind i konflikten. Det vigtige i bogen er imidlertid ikke selve kampen om magten, men derimod kampen for at overleve. Vi får i bogen et godt indblik i, hvordan samfundet var skruet sammen på den tid, og hvilke mekanismer der regulerer rigtigt og forkert, rig og fattig samt kirkens voldsomme indflydelse.

Bogen har et flot og billeddannende sprog og egner sig derfor glimrende til oplæsning i forbindelse med emnearbejde om Reformationen, eller blot hvis man som lærer vil læse en god historie for eleverne.

Bogen kan sagtens læses af eleverne på egen hånd fra 5. klasse og opefter.

Lad os få flere af denne type bøger. Giv den historiske børnebog en renæssance og styrk derigennem elevernes historiebevidsthed.

Powered by Labrador CMS