Partier advarer mod skoleforlig med KL

Der bliver intet nyt folkeskoleforlig, hvis regeringen laver en aftale for 2003 med Kommunernes Landsforening, KL, der på forhånd fastlåser partierne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg opfordrer undervisningsministeren til at sikre, at finansministeren alene bruger forhandlingerne med KL til at afdække, hvad de forskellige elementer i en eventuel skoleaftale koster. Når man er enig om det, kan regeringen forhandle med partierne til efteråret", siger Frank Jensen (S) til folkeskolen.dk.

Socialdemokratiets uddannelsesordfører frygter, at finansminister Thor Pedersen (V) forhandler med KL om "10 skridt mod en bedre folkeskole", som har mange sammenfald med KL's skoleinitiativ.

Partierne bliver bragt i et dilemma allerede i juni, når finansudvalget skal godkende aftalen med KL, påpeger han. En godkendelse af aftalen kan betyde, at partierne fastlåses, når der i aftalen står ting om skolen.

"Rækkefølgen har altid været, at man først forhandlede med partierne, når det drejer sig om ændringer i folkeskolen, og så forhandlede regeringen med KL om en kommunaløkonomisk aftale. Nu kører det modsat", siger Frank Jensen.

"Det er uacceptabelt, hvis regeringen indgår en aftale med KL om de 10 punkter. Jeg kan ikke forestille mig det, der er i færd med at ske. Det ville i hvert fald ikke være klogt", siger Marianne Jelved (R) til folkeskolen.dk.

"Det er uhensigtsmæssigt, hvis der indgås den type aftale, at KL har en berettiget forventning om, at regeringen også er i stand til at få det gennemført, for ellers er KL ikke interesseret i at indgå en aftale. Derfor vil det binde regeringen. Det vil jeg advare imod", fortsætter den radikale uddannelsesordfører.

Det hindrer dog ikke, at KL-aftalen kan vedrøre folkeskolen. Marianne Jelved er inde på samme tanke som Frank Jensen om, at man bliver enige om omkostningerne ved de forskellige elementer, f.eks. prisen for ekstra timer, og så er det op til partierne, hvad man vil have ud fra priskataloget. En aftale kan også indeholde hensigtserklæringer.