Anmeldelse

Hjemmelavet ost

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med mælk som basisråvare kan man lave et varieret udvalg af kendte oste såsom feta, mozzarella, rygeost, hvid- og blåskimmeloste, desuden oste af Havarti- og Danbo-typen. Vi får også opskrifter på syrnede mælkeprodukter som tykmælk, kefir og skæreyoghurt. Kirstens hjemmeosteri, Dansk Hjemmeproduktion, står for en særdeles brugbar bog, især er det spændende at høre om baggrunden.

Fremstillingen af blandt andet ost stammer fra de indoeuropæiske folk, sumererne, i området mellem Eufrat og Tigris for 6.000-7.000 år siden. Deres efterladte skrifttegn indeholder henvisninger til ostefremstilling. Der berettes også om, at grækerne brugte at give deres børn små oste som belønninger, ligesom vi i dag bruger slik og chokolade. I Norden har mælkeprodukter spillet en stor rolle, og de islandske sagaer beretter også om ostefremstilling. Den tidlige smørproduktion har sin oprindelse i Skandinavien.

Den vigtige råvare, mælken, anvendes bredt og forædles til mange forskellige mejeriprodukter.

Selve ostningsprocessen, ingredienser og udstyr er udførligt beskrevet, desuden forudsætningerne for et godt resultat. Bogens mest spændende del er selvfølgelig produktfremstillingen, tyskmælk, kefir, balkanyoghurt og de forskellige ostetyper. Mange helsidebilleder i skønne farver er en fryd for øjet. Til alle oste er der udførlig anvisning på fremstillingen både i tekst og trin for trin-billeder.

Bogen er et tilbud til dem, der sætter kvaliteten af fødevarer højt, og som prioriterer at bruge tid på fremstillingen og dermed få fornøjelsen af et hjemmelavet produkt, der smaget godt - nøjagtig ligesom hjemmebagt brød.

Bogen anbefales til gruppeundervisning, men er også velegnet på hylden som opslagsbog.

Powered by Labrador CMS