Folkeskoleforliget ophævet

Der er ikke længere et bredt politisk forlig om folkeskolen i Danmark. Her til morgen brød forliget endeligt sammen efter at have knaget i fugerne, siden regeringen besluttede at fremsætte lovforslaget om at afskaffe kommunernes pligt til at tilbyde modersmålsundervisning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kristeligt Folkeparti, Socialdemokratiet, Det radikale Venstre og SF holdt på mødet til morgen i forligskredsen fast i den fælles holdning, at undervisningsminister Ulla Tørnæs' lovforslag om modersmålsundervisningen var lig med et forligsbrud, og dermed er forliget reelt ophævet. Lovforslaget om modersmålsundervisningen er fremsat, skal andenbehandles på fredag og har på forhånd et flertal bag sig i form af regeringspartierne og Dansk Folkeparti.

"Jeg har måttet konstatere, at en række af partierne bag folkeskoleforliget fra 1993 har vurderet, at regeringens lovforslag om at erstatte kommunernes pligt til at give tosprogede elever modersmålsundervisning med en pligt til at give samme elevkreds øget sprogstiumulering i førskolealderen, er uforeneligt med folkeskoleforliget", siger Ulla Tørnæs.

"Derfor har de vurderet, at fremsættelsen af lovforslag om modersmålsundervisning er forligsbrud. Den vurdering må jeg tage til efterretning. Naturligvis finder det meget ærgerligt, at forliget bliver opløst på grund af forslaget om modersmålsundervisning. Men jeg håber, at partierne alligevel vil forsætte de konstruktive drøftelser om styrkelsen af det faglige niveau i folkeskolen, som vi allerede var godt i gang med ", siger Ulla Tørnæs, som har indkaldt til pressemøde om ophævelsen af forliget i formiddag.

Powered by Labrador CMS