Lærerne skal betale bod

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes Centralorganisation (LC) er blevet idømt en bod på 100.000 kroner for at true med at inddrage tjenestemænd i stillingsblokade ved overenskomsten i 1995. Men dommen er fuldstændig uforståelig og vægter i den grad til arbejdsgivernes fordel, mener Anni Herfort, formand for LC. Dommen kan ikke ankes, men LC er ved at undersøge, om sagen kan bringes videre internationalt til for eksempel FN's arbejdstagerorganisation, ILO.

Det er Kommunernes Landsforening og Frederiksberg Kommune, der har klaget til Den Kommunale Tjenestemandsret, der altså nu har dømt LC for i foråret 1995 at have draget tjenestemænd ind i konfliktforberedelsen.

LC varslede konflikt helt efter reglerne. Dels i form af en strejke blandt folkeskolens dengang omkring 10.000 overenskomstansatte lærere og dels i form af en blokade af nyopslåede lærerstillinger, der var omfattet af den opsagte overenskomst. I varslet skrev LC til arbejdsgiverne, at stillingsblokaden også gjaldt for de dengang omkring 50.000 tjenestemænd.

Blokaden blev aldrig til noget, men blot det, at varslet også omfattede tjenestemændene, mener retten, er i strid med tjenestemandsloven.

- Dommen er komplet uforståelig, og den passer utrolig dårligt til det danske aftalesystem. Man indsnævrer på den her led vores legitime ret til at agere i en konfliktsituation, siger Anni Herfort og fortsætter:

- Afgørelsen gør ondt i mit lighedsprincip, for den betyder, at overenskomstansatte ikke må søge en blokaderamt stilling, men fastansatte tjenestemænd må derimod godt.

- Normalt siger man, at det er skruebrækkeri at søge en blokaderamt stilling, men her er det pludselig i orden.

- Vi praler gerne med, at vi bor i et lille demokratisk smørhul, hvor lønmodtagerne har nogle rettigheder. Men de rettigheder, synes jeg, bliver udhulet her, slutter Anni Herfort.

Det er første gang nogensinde, at en tjenestemandsorganisation er blevet idømt en bod for organisationsansvar. don