DLF's kandidat

Den slagfærdige og mediebevidste pædagogformand, Bente Sorgenfrey, skal være formand for 450.000 FTFere, mener DLF

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

FTF ... øh? Hvad er det nu, det er? Et foderstoffirma, en spejderbevægelse ... eller en partipolitisk uafhængig hovedorganisation for 450.000 medlemmer i 95 organisationer?

Det sidste svar er rigtigt.

Men selv om DLF, Dansk Sygeplejeråd og BUPL er de største medlemsorganisationer, er der med garanti mange lærere, sygeplejersker og pædagoger, der ikke aner, at forkortelsen FTF betyder Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd.

Til november skal FTFs kongres bestemme, hvem der skal afløse Anker Christoffersen på formandsposten, som han har haft siden 1988. Hvis kongressen følger DLFs anbefaling, hedder den nye formand Bente Sorgenfrey. I ni år har hun stået i spidsen for BUPL, Forbundet af Pædagoger og Klubfolk. Nu vil hun bruge sin erfaring og politiske tæft til at gøre FTF mere synlig i offentligheden, og hun vil modernisere FTFs sekretariat, så debatten om velfærdssamfundet og medlemmernes arbejdsforhold noget oftere kan tage udgangspunkt i FTF-analyser og -undersøgelser.

Den anden formandskandidat Grete Christensen, 1. næstformand i Dansk Sygeplejeråd og formand for sygeplejerskernes a-kasse, taler også om FTF som en handlekraftig organisation.

Men Sorgenfreys formandserfaringer fyld­te en del, da DLFs hovedstyrelse skul­le beslutte sig. Hun har bragt både pædagogerne og sig selv i medierne, og hun har et godt politisk netværk, blev der sagt.

»Vi har et luksusproblem, for vi har to gode kandidater«, lød det fra flere hovedstyrelsesmedlemmer, efter at de to bejlere hver havde været til en times »ansættelsessamtale« og »eksamen« i DLF, som de selv udtrykte det. Med 17 stemmer for pædagogernes formand og ti for sygeplejerskernes næstformand besluttede hovedstyrelsen så at pege på Bente Sorgenfrey, og selv om opslutningen ikke er enstemmig, får hun alle DLFs stemmer på FTF-kongressen; det er organisationen, der samlet indstiller hende som kandidat.

Bente Sorgenfreys ligefremme Høje Gladsaxe-tone er én af hendes styrker. Hun har gang på gang vist mod til at melde klart ud, også inden baglandet måske var helt afklaret. Det har givet både mediedækning og sejre. Men hun har også løbet sig nogle alvorlige staver i livet. Hun satsede hårdt på at fusionere BUPL og medhjælpernes organisation, PMF, men de uddannede pædagoger sagde massivt fra.

»Hvis det var lykkedes, kunne vi have dannet én stor organisation. Den gik ikke, og nu er PMF så desværre nok på vej et andet sted hen, så får vi en opdeling af den pædagogiske arbejdskraft, det er ærgerligt«, siger hun til Folkeskolen.

Bente Sorgenfrey har en fjern fortid på den yderste venstrefløj, og for få år siden var hun en varm fortaler for Ny Løn. Begge dele er nu fortid.

»Det så ud, som om Ny Løn kunne bryde den stagnation i lønudviklingen, vi var kommet ind i. Det lykkedes ikke. Så nu prøver vi noget andet. Jeg mener selv, at jeg hele tiden bliver klogere også af mine fejltagelser«, sagde hun til DLFs hovedstyrelse. Som altså kvitterede med en anbefaling.

tthejsen@dlf.org