Stormøde i Århus: Kampen mod Ny Løn fortsætter

Det blev et ja til overenskomsten. Men nej-sigerne fik markeret sig så kraftigt, at der er grundlag for at fortsætte kampen for forbedringer af reallønnen på bekostning af Ny Løn. I aftes var der stormøde i Århus.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har fået et afsæt til at lave politiske mål. Vi bor i et land i vækst, så vi skal stille krav til forhandlingsorganisationen KTO om, at den skal sikre os fremgang i reallønnen. Vi skal sige det, så vores forhandlere kan forstå det", sagde Anders Bondo Christensen fra hovedstyrelsen i DLF og Nej-kampagnen ved OK02 på et møde i Århus i aftes.

Her fejrede Århus Lærerforening og fem andre lokale fagforeninger, at et flertal af deres medlemmer stemte nej til OK02. Lidt over 200 mennesker deltog i arrangementet, hvor skuespilleren og komikeren Anne Marie Helger optrådte som det festlige indslag med en komprimeret udgave af sin monolog "Nytårstalen", mens Anders Bondo Christensen stod for den mere seriøse del.

"Anne Marie Helger er et fantastisk menneske. Hun får én til at tro på, at det nytter at gøre noget. Vi skal ikke bare tilpasse os udviklingen, men tro på, at vi kan påvirke den, hvis vi står sammen. Jeg vil gerne sprænge KTO, men det skal være for at lave et andet fællesskab for offentlige ansatte", sagde Anders Bondo Christensen, da han overtog talerstolen efter Anne Marie Helgers tre kvarter lange udfald mod "Anders Fog Rase-musen, Brian Slikkesen og den øvrige regering".

Anders Bondo Christensen mener, at forhandlerne i KTO går alt for defensivt til værks og lader sig styre af arbejdsgivernes dagsorden, når de forhandler overenskomst.

"De sidder ved den ene overenskomstforhandling efter den anden og forsøger at begrænse arbejdsgivernes skader. Bagefter kan vi så skyde skylden på hinanden fremfor på arbejdsgiveren. Men det er ikke nok at forsøge at undgå katastrofen. Vi må have større ambitioner i fagbevægelsen. I stedet for at læne os op af det private arbejdsmarked, skal vi have værdisat vores arbejde i amter og kommuner selvstændigt".

Næste skridt i Nej-kampagnens arbejde er at samle tillidsfolk på tværs af fagforeningerne, så de sammen kan drøfte deres rolle.

"Det værste, der nu kan ske, er, at vi begynder at bekrige hinanden. Ideen i Ny Løn er jo, at arbejdsgiverne tager nogle af de penge, vi skulle have haft udbetalt som lønefterslæb, og så siger de til os: "Nu kan I vise, hvem af jer der kan gøre sig fortjent til at få en andel". Det koster ikke arbejdsgiverne én eneste krone, men vi skal løbe stærkere for de samme penge i håb om at blive tilgodeset", sagde Anders Bondo Christensen.

Selv om det ikke blev et nej denne gang, mener han ikke, at der er grund til at hænge med hovederne.

"Hvis vi står sammen og markerer os over for både arbejdsgivere og fagforeningsbosser, får vi en helt anden situation næste gang. 650.000 offentligt ansatte skal ikke finde sig i at blive kostet rundt med", sagde Anders Bondo Christensen.

Powered by Labrador CMS