Debat

På tide at sætte hælene i

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad var det nu for en person, nationen 2. september måtte lægge ører til i TV-Avisen? En kvinde - kaldet forsker - var hidkaldt for at kommentere seneste nederlagsundersøgelse angående danske skolebegynderes læseevne og sproglige udvikling. Undervejs i ekspertudtalelsen faldt følgende bemærkning: 'Det er jo oppe i tiden at tage ansvar for egen læring.' - Hvad er det for en gang absurd idioti? Skal lille syvårige, tandløse Karina tage ansvar for, om hun får lært at læse? Skal hendes forældre? Havde man så endda i samme tv-avis nøjedes med at lade den vidende dansklærer udtale sig. Men nej, forskerudtalelser - det skal folket have.

Nu må vi op at stå. Nu må vi arbejdsbier holde op med at lade os diktere af dronninger og regenter. Alle dansklærere ved det: at børn i 1. klasse møder op med en sproglig forkrøbling, vi ikke før har set mage til - og at deres koncentrationsevne er blevet dårligere. Jeg mindes, at mange af mine 1. klasser ikke kunne sige deres adresse eller fødselsdag - sågar efternavnet kendte nogle ikke. Og lad os så få den so tilbage i søen - og ikke som vore læremestre kursus efter kursus spildte vores tid med at lancere: relevante, meningsfyldte tekster til vore begyndere, for 'hvornår har man måske set en so i en sø . . . ha, ha . . . nej vel . . .' Så grinede vi med, gled med på ny mode, bange for bagstræb. Og alt for svære begynderbøger (blandt andet Kokborg/Rosenborg) spredtes over det ganske land, mens koen og soen samlede støv på depoter og i kældre. Alle dansklærere ved jo, at den syvårige er glad optaget af processen og stråler, hvis koden knækkes.

Lad os nu hurtigt få koen og soen tilbage i søen og i øvrigt det mest tidskrævende udenomsflimmer stoppet for eksempel til fordel for lidt lydlære, da de danske skolebørn nu engang har så få timer at tage af - og så uendelig mange i institutionerne. Og hold så alle de elektroniske sutteklude væk fra skolestuen så længe som muligt!

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi må til at lede efter de gamle begynderbøger i depoter og kældre - for nu har vi vel ikke smidt dem væk . . .

Else Baggesen

Hjørring