Kvalitet uden tvang

Alle må samarbejde om højere kvalitet, siger undervisningsministeren. Men ingen tvinges

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolens nye hverdag blev vist frem for deltagerne i DLF's skolepolitiske konference i sidste uge.

Eleverne var ikke i tvivl om kvaliteten, fortalte de politikerne:

- Er I ikke bange for, at I mister noget andet, spurgte én af deltagerne på DLF's uddannelsespolitiske konference i sidste uge en gruppe elever, som sammen med deres lærere havde fortalt om, hvordan de arbejder i skolen i dag.

- Er I ikke bange for at gå glip af noget andet, når I bruger så meget tid på denne arbejdsform, ville en deltagende forsker vide.

Elevsvaret faldt prompte:

- Det er jo de andre, der går glip af noget!

- Jamen, fulgte en politiker op, hvad siger forældrene?

- De er jo også gået glip af noget, lød det selvbevidste svar fra eleverne.

Vi vil have kvalitet

I workshopper viste lærere og elever, hvad folkeskolen kan. Og i plenum diskuterede politikere, forskere og organisationsfolk, hvad folkeskolen skal.

- Skolernes arbejde skal evalueres, og alle har et ansvar, sagde undervisningsminister Ole Vig Jensen og understregede, at skolen har dygtige og erfarne lærere.

Folkeskolen skal videre i udviklingen, så lærerne kan få bedre muligheder for at udfylde de rammer, der er skabt med den nye skolelov, sagde ministeren.

- Evaluering og kvalitetsudvikling er fornuftige redskaber - brugt med omtanke, sagde Anni Herfort.

Men det kræver, at lærerne ikke hægtes af, for ellers risikerer man at ødelægge drivkraften i al skoleudvikling - den enkelte lærers engagement, fremhævede hun.

- Og når I nu skal til at evaluere og kvalitetsmåle, kunne I så ikke tage og undersøge, hvilken sammenhæng der er mellem kvalitet i undervisningen og gode fysiske rammer og undervisningsmaterialer, spurgte hun de forsamlede medlemmer af Folketingets uddannelsesudvalg, ledende skolepolitikere og embedsmænd fra Kommunernes Landsforening.

Undervisningsministerens svar lød imødekommende:

- Politikerne i folketing og kommunalbestyrelser har ansvar for at sætte de overordnede mål for skolen, og vi har ansvar for at få indhold og økonomi til at hænge sammen.

Anni Herfort mente, at lærerne gerne vil have deres arbejde evalueret af folk udefra. Men kun hvis det sker på skolens præmisser.

- En management-konsulent, der ikke kender skolens kultur, kan højst lave lidt rav i den, sagde hun.

Derimod kan en konsulent udefra, der kender skolen indefra - uden at være direkte involveret i skolens dagligdag - både vurdere kritisk og anvise nye veje.

- Det ved vi fra foreningens og Lærerhøjskolens fælles skoleudviklingsprojekt, sagde Anni Herfort.

Lederen har ansvaret

Ole Vig Jensen lagde i sin tale vægt på skolelederens rolle.

- Det er lederens opgave at lægge udviklingsstrategier for den enkelte skole. En lærergruppe kan godt være i spidsen et stykke tid, men al erfaring viser, at skolen vender tilbage til tidligere praksis, hvis ikke ledelsen bakker aktivt op og inddrager alle skolens lærere, mente ministeren.

Han kunne ikke løfte sløret for, hvem der har vundet de to EU-licitationer om kvalitetsprojekter, som ministeriet har udskrevet. Men han kunne dog røbe, at udenlandske forskningsinstitutter ikke har stået i kø for at få tildelt opgaver. Og han 'kunne forestille sig', at nogle af de danske institutioner, der har indsendt tilbud, vil gøre brug af skandinaviske forskeres erfaringer på området.

Det første projekt er en såkaldt 'forventningsundersøgelse', hvor man vil høre skolens mange interessenter om, hvad de forventer sig af folkeskolen. Det andet er et egentligt evalueringsprojekt, hvor man skal udvikle værktøjer, som kan bruges til at vurdere kvaliteten på fire niveauer: i klassen, på skolen, i kommunen og for hele landet.

Ole Vig Jensen skar ud i pap, at ingen skole eller kommune får besøg af nogen som helst, hvis man ikke ønsker det.

- Al kvalitetsudvikling i den danske skole sker som noget helt selvfølgeligt i et samarbejde med den enkelte skole, og det sker på skolens præmisser, sagde han efter at have kommenteret en række af pressens misforståelser.

Og for de skeptiske gentog han præmissen:

- Altså endnu en gang: skolen skal beslutte, om den vil bruge de redskaber, vi får udviklet i løbet af de næste par år.

Powered by Labrador CMS