Eventyrlige skoler

Arkitekturmagasin udsendes til samtlige elever

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eventyrslot, jordhus, telt eller skyskraber, man kan bo på mange forskellige måder, ligesom vi er omgivet af forskellige brugsting og materialer. Alt dette vil arkitekter gerne præsentere for skoleelever i anledning af, at 1996 er dansk arkitekturår.

Arkitekterne vil også gerne høre børnenes bud på arkitektur, design, materialer og brugsværdi, og derfor udsender Præsidiet for Dansk Arkitekturår 1996 et arkitekturmagasin til alle skoleelever. Magasinet uddeles på skolerne på Arkitekturens Dag, som er den 1. oktober.

Præsidiet består af en gruppe arkitekter, kulturministeren og boligministeren.

Arkitekturmagasinet er egentlig tre forskellige magasiner, nemlig et til de yngste elever, et til mellemtrinnet og et til de ældste elever. Magasinerne sendes ud via amtscentraler og pædagogiske centraler i et samarbejde med Undervisningsministeriet.

- Ideen er at lære børnene om arkitekturens grundbegreber, sådan at de også kan stille krav til bygninger og omgivelser fremover. Derfor er de tre magasiner målrettet til eleverne. Samtidig udsendes et hæfte til lærerne med ideer til, hvordan man kan arbejde videre med arkitektur, siger Eric Messerschmidt, sekretariatsleder i Dansk Arkitektur Center.

Se på egen skole

Hvad er grimt, og hvad er smukt? Det kan diskuteres i klassen ud fra artikler i magasinerne. Der er ideer til at bygge huse, tårne eller andet i papir, og eleverne opfordres til at se på deres egen skole og klasseværelse. Hvordan skal drømmeskolen se ud? Hvordan ser din skole ud? Og hvordan kan disse to nærme sig hinanden? Kan eleverne selv gøre noget for at pynte på skolen og på klasseværelset. Oplæg til mange diskussioner blandt eleverne.

Magasinerne indeholder også opgaver som find fem fejl, løs en kryds og tværs, lav en skulptur eller en taburet. Tænk over, hvad du har brug for i en stue eller på dit eget værelse. Andre artikler handler om naturens byggeformer - for eksempel spindelvæv og konkylier - kontra menneskets byggeformer. Eleverne opfordres til at gå på opdagelse i deres egne omgivelser, at se på gadens riste, på brolægningen, på placering af bænke og husnumre.

Flunke, opstalt, baluster, spær, gesims - nogle af de mærkværdige bygningsudtryk forklares i ord og tegninger, ligesom nogle af arkitekturens stilarter beskrives i magasinerne.

I hvert af de tre magasiner er der desuden en klassekonkurrence udskrevet af Arkitekturårets præsidium. Her kan klassen vinde en rejse til et sted i Danmark for de yngste klassetrins vedkommende og en by i Europa for elever på mellemtrinnet og de ældste klassetrin.

Konkurrencebesvarelserne kan også give andre mindre præmier, og de bedste besvarelser vil blive udstillet på Fyns Udstillingsbygning for Kunst og Design i Odense. Afleveringsfristen er 8. november.

Powered by Labrador CMS