Minimal vikardækning

Kommunal vikardækning er kaotisk og yderst mangelfuld

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vikardækningen på Roskilde Kommunes folkeskoler er yderst mangelfuld. Børnene sendes hjem, tolærerordningen reduceres, og undervisningen ødelægges, fordi lærerne tit skal holde øje med naboklassen.

Det viser en undersøgelse af vikarforholdene lavet af Roskilde Lærerforening.

- Den manglende vikardækning giver et forringet arbejdsmiljø for de ansatte, og børnene får ikke nok undervisning, siger den ansvarlige for undersøgelsen, Preben Johansen, Roskilde Lærerforening.

Fra næste skoleår hæver Roskilde Kommune vikartimetallet til 79 per klasse. Det sker ved at skære i antallet af undervisningstimer.

- Det er uholdbart at skære i undervisningen for at skaffe midler til vikarer, siger Preben Johansen, som anslår, at vikarmidlerne skulle fordobles, hvis børnene skal have kvalificeret vikarundervisning.

Skoledirektør Carl Dyrbjerg bekræfter undersøgelsen fra Roskilde Lærerforening og siger, at den ligner den, kommunen lavede sidste år.

- Vi sammenlignede os med seks andre kommuner, og det er rigtigt, at vi ikke ligger så højt. Til gengæld er vi bedre dækket ind på andre områder, siger Carl Dyrbjerg, som tilføjer, at politikerne er opmærksomme på problemet.

- Problemet skal nok også ses i lyset af, at vi tidligere svømmede i vikarer. Vi havde en tryghedsaftale, der gjorde, at antallet af lærere ikke helt blev tilpasset elevtalsnedgangen, så derfor var der nærmest faste vikarer på hver skole, siger Carl Dyrbjerg.

Mindre undervisning

I skoleåret 94/95 var der 67 timer per klasse, hvilket ifølge undersøgelsen dækkede en tredjedel af det reelle behov.

Fra næste skoleår er der 79 vikartimer per klasse. Timerne kommer ved at fjerne undervisningstimer på 4. klassetrin.

Skoledirektøren havde gerne set en anden løsning, men han siger, at antallet af undervisningstimer på 4. klassetrin trods reduktionen ligger over landsgennemsnittet.

Ifølge undersøgelsen klares 25 procent af vikartimerne ved enten aflysning eller omlægning af undervisningen. I de klasser, hvor der er tolærerordninger, skal den tilbageværende lærer klare klassen alene.

Specialundervisningstimerne får sjældent vikardækning, og tit må specialundervisningslæreren aflyse sine timer for at være vikar.

Cirka ti procent af vikartimerne læses af uuddannede.

- Det er utilfredsstillende, at der ikke undervises i nogle af vikartimerne, siger Preben Johansen.

Han gør opmærksom på, at nogle skoler har brugt yderligere ressourcer til vikardækning.

- Men det betyder færre Ø-timer til for eksempel ekskursioner og forældresamarbejde.

Projekt Arbejdsmiljø

- Vikardækningen bør være højere, og det skal være læreruddannet personale, der tager sig af det, erkender skoledirektør Carl Dyrbjerg.

- Vi håber, at Roskilde Kommunes Projekt Arbejdsmiljø betyder mindre fravær, og dermed også et mindre behov for vikarer, og vi har opfordret skolelederne til at tage initiativer i den retning, siger Carl Dyrbjerg.

Formanden for kulturelt udvalg i Roskilde Kommune Vibeke Bager (det Konservative Folkeparti) siger:

- Vi er klar over problemet, og Roskilde Lærerforenings undersøgelse ligner meget den undersøgelse, vi selv lavede sidste år.

Men Vibeke Bager mener ikke, at der umiddelbart er udsigt til flere vikarmidler.

- Vi skal analysere hele folkeskolens økonomi, så vi tager ikke et område ud alene, siger Vibeke Bager.

Hun tilføjer, at man over for skolelederne har indskærpet, at de skal være opmærksomme på arbejdsmiljøet.

- Det er ikke kun folkeskoleområdet men i hele kommunen, at vi er meget opmærksomme på arbejdsmiljøet. Et bedre arbejdsmiljø giver forhåbentlig mindre fravær, siger Vibeke Bager.

I august skal politikerne tage stilling til næste års budgetter, og i Roskilde Lærerforening håber man, at politikerne vil gøre noget.

- Situationen er uholdbar, når man kan se, hvad konsekvensen er af den manglende vikardækning. Lærerne bliver stressede, og børnene får ikke nok undervisning, siger Preben Johansen, Roskilde Lærerforening.

Powered by Labrador CMS