Tørnæs: Ingen adgangsbegrænsning til 10. klasse

Trods regeringens plan om, at 10. klasse skal målrettes elever med særligt behov, afviste undervisningsminister Ulla Tørnæs i går, at der vil blive indført en adgangsbegræsning, så kun elever med lave karakterer må gå i 10. klasse.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsministeren vil iværksætte en evaluering af 10. klasse i løbet af i år som nævnt i 10. klasse-loven fra 1999, oplyste hun i spørgetiden onsdag over for Aage Frandsen fra SF.

Regeringens målsætning er ligesom den tidligere regerings, at de unge skal hurtigere gennem uddannelsessystemet, sagde hun.

I dag vælger 60 pct. af en ungdomsårgang 10. klasse, og Aage Frandsen frygter, at det f.eks. kun er elever med under 7 i karaktergennemsnit, der kan få lov at fortsætte i 10. klasse.

Ulla Tørnæs afviste at have lagt sig fast på, hvad evalueringen skal munde ud i. Det er nødvendigvis ikke et spørgsmål om at afkorte uddannelseslængden, men om gennem bedre vejledning at hindre frafald og fejlvalg, sagde undervisningsministeren.

"En decideret adgangsbegrænsning indgår på ingen måde i min tankeverden. Det vil være helt i strid med, hvad man netop skal bruge 10. klasse til. 10. klasse skal jo bruges for dem, der ikke har truffet et valg", fortsatte Ulla Tørnæs.

Aage Frandsen spurgte tre gange, om det overvejes at regulere prisen for efterskoleelever, før Ulla Tørnæs brugte sin sidste svartid på spørgsmålet: "Det, som evalueringen munder ud i, vil naturligvis også have betydning for efterskolerne i og med, at en stor del af eleverne i 10. klasse jo netop går på efterskolerne".