Flest børn skades i hjemmet

Antallet af voldssager fra skoler er ikke steget de seneste ti år

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolen er farligere end trafikken, skrev flere aviser i forrige uge med udgangspunkt i en årsrapport fra 1994 om tilskadekomne, der var blevet behandlet på Odense Universitetshospital. I aldersgruppen fra 5 til 14 år var der 1292 børn, der kom til skade i skolen eller på deres institution, mens der var 1089 børn, der kom til skade på idræts- og sportsområder og 695 børn, der kom til skade i trafikken, viste rapportens tal.

- Tallene er rigtige, men man kan faktisk bare tage dem som udtryk for, hvor der færdes mange børn i den pågældende aldersgruppe. Der er ikke noget foruroligende i det, og tallene er ikke steget i de seneste ti år, siger reservelæge Lars Binderup Larsen fra Odense Universitetshospital.

- I boligområderne er der endnu flere, der kommer til skade. I aldersgruppen fra 5 til 14 år kom der her 1547 børn til skade i 1994.

Hvor slemme skaderne er, kan man ikke se ud af rapporten. Alt fra skadestuerne registreres - også en lille hudafskrabning. Skal man sige noget generelt, så er trafikskaderne værre end skader fra boligområder og skader fra skoler og institutioner.

Tal skilles mere ud

I rapporten står, at over halvdelen af voldstilfældene opstod i det såkaldte forlystelsesområde eller i trafikområdet, mens knap en tredjedel af voldstilfældene opstod i skoleområdet.

- Det er rigtigt, men jeg kan ikke ud fra tallene se noget, der siger, at der sker flere tilfælde af vold i skolen, fordi der er for lidt plads til børnene, sådan som det har været kædet sammen i pressen. Antallet af kvadratmeter per barn i skolen er vel blevet mindre inden for de seneste fem år eller lignende, men inden for de seneste ti år er der ikke sket nogen stigning i antallet af voldstilfælde i skolen, så det mener jeg ikke, at man kan udlede af tallene. Og igen så har vi altså registreret alle tilfælde fra en mindre hudafskrabning og opefter, siger Lars Binderup Larsen.

- Hvis man kan tage indlæggelse på hospital som udtryk for, at en skade er alvorlig, så kan man se, at der i aldersgruppen fra 0 til 14 år er 4,6 procent, der er blevet indlagt efter skader i skole og på institution, mens der er otte procent i samme aldersgruppe, der er indlagt efter skader i trafikken.

- Selvfølgelig viser tallene, at det er mange børn, der kommer til skade i skole og på institutioner, men umiddelbart er der ikke nogen foruroligende udvikling i det. Det kan i hvert fald ikke læses ud af disse tal, som er meget grove. Så skal vi se nærmere påårsagerne og skille tallene mere ud, siger Lars Binderup Larsen.

På grund af den megen presseomtale overvejer UlykkesAnalyseGruppen på Odense Universitetshospital at skille tallene endnu mere ud fremover, så man lettere kan læse, hvad der ligger bag tallene.

hela

Powered by Labrador CMS