Føljetonen fortsætter

Børnehaveklasselederne er ikke tilfredse

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det må vi da fejre. Bemærkningen stammer fra en af de delegerede fra Fraktion to - børnehaveklasselederne. Festen skal ikke holdes i jubel over, at børnehaveklasselederne fik gennemtrumfet deres overenskomstkrav påårets kongres. Tværtimod. Det er et tiårs-jubilæum, der muligvis skal fejres til næste overenskomst i 1999. Et jubilæum, der markerer, at børnehaveklasseledernes krav endnu en gang ikke blev tilgodeset.

I hovedstyrelsens forslag til specielle krav blev der foreslået, at al deltagelse i efter- og videreuddannelse for børnehaveklasseledere skal indgå i arbejdstiden. Forslaget blev vedtaget, og det er børnehaveklasselederne tilfredse med.

Ole Skov, Thy-Mors Lærerkreds, foreslog en forbedring af børnehaveklasseledernes omregningsfaktor. Fraktion to fremlagde samme forslag og yderligere et krav om bedre vilkår for børnehaveklasseledere, som underviser tosprogede elever, og et krav om, at børnehaveklasselederne skulle omfattes af paragraf syv i 'Aftale om klassificering i folkeskolen'.

Der var en forholdsvis heftig debat, og hovedstyrelsen anbefalede både Ole Skov og børnehaveklasselederne, at de skulle trække deres forslag. Anni Herfort gav så til gengæld et tilsagn om, at hovedstyrelsen vil analysere forholdene for børnehaveklasselederne og sende analysen ud til debat, og så vil det blive taget op til overenskomst i 1999.

Debatten endte med, at kravet om bedre vilkår for børnehaveklasseledere, der arbejder med tosprogede elever, blev føjet til hovedstyrelsens krav. Det er fraktionen tilfreds med, men så rækker tilfredsheden heller ikke længere.

- Vi er så absolut ikke tilfredse med resultatet, men vi fornemmede i forhold til tidligere en større interesse blandt de delegerede og en grobund for at arbejde videre med vores krav, siger Ulla Boel Nilsson fra Fraktion to.

- Hovedstyrelsen har selv sagt tidligere, at overenskomstkravene skal ramme bredt, derfor er vi gået efter krav, der forbedrer forholdene for alle børnehaveklasseledere. Selvfølgelig er vi tilfredse med, at det ene forslag kom med, men det rammer jo ikke bredt.

Aftale, der ligner lærernes

Forslaget om en bedre omregningsfaktor skabte mest debat, og hovedstyrelsens argument for at stemme forslaget ned var, at det uden tvivl ville betyde, at Kommunernes Landsforening (KL) kræver, at børnehaveklasselederne får en arbejdstidsaftale som lærernes.

Det mener Aase Lysdal, Fraktion to, ikke er korrekt.

- Vi kan ikke se, hvem det er, der siger det. KL har jo ikke tidligere villet lave en lærerlignende aftale for børnehaveklasseledere.

Anni Herfort efterlyste under debatten en klar melding fra børnehaveklasselederne, om man ønskede en lærerlignende aftale.

- Vi siger, vi ikke er bange for at tage konsekvenserne af en forbedring af omregningsfaktoren, netop fordi KL sidste gang sagde nej til en lærerlignende aftale. Så får vi at vide af formanden, at det er for løst, og at vi skal opstille principper. Man kan da ikke behandle folk på den måde, det må da være fagforeningen, der skal opstille principper, og ikke os, siger Aase Lysdal.

- I det store spil kan formandens appel til forsamlingen om ikke at stille krav til arbejdstidsaftalen også have indflydelse, siger Aase Lysdal og Ulla Boel Nilsson.