Anmeldelse

Lad børnene være i fred

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selv om bogen primært handler om spædbørn og småbørn og derfor ikke direkte har relevans for folkeskolens faggrupper, synes jeg alligevel, at den skal omtales, dels fordi dens diskussioner og vejledninger i stor udstrækning har parallelitet til de råd, forældre henter i skolens verden, dels fordi Sigrid Riises form og måde at rådgive på vil kunne studeres af den, der gerne vil blive klogere og bedre til at give råd om det enkelte barn og samtidig undgå de faldgruber, der ligger i mere eller mindre moralske pegefingre, udmeldinger om teoretiske alders- eller gennemsnitsnormer eller råd, der er så generelle, at de ikke kan overføres til den enkelte unikke familie.

Sigrid Riise rådgiver ud fra en omfattende praksis og en stor baggrundserfaring og med stor varsomhed over for generalisationer. Hun gør sig stor umage med at leve sig ind i den enkelte familie, dens mønstre og særpræg og glemmer aldrig at understrege, at forskellighederne er mangfoldige blandt børn og familier.

Mange af bogens temaer er sikre gengangere på mange forældremøder i skolen. Konfliktløsning, oprydning, søskendejalousi, skilsmisse, søvn og spisevægring kunne godt tænkes som temaer i mangen en skoleseance.

Og så kunne det jo endelig være, at nogle lærere selv havde småfolk og måske brug for en konsultation. De kunne så i tilgift få udbytte af at opleve en erfaren eksperts form og udtryksmåde.