Anmeldelse

Mystik fra Varshøj / Bogen fra Varshøj / Mordbranden / Kobberkedlen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bøgerne i »Læs-sammen-serien« er skrevet, så de er velegnede til makkerlæsning. Bogens venstresider har en mindre typografi og en større tekstmængde, mens højresiderne har en større typografi og en mindre tekstmængde på et lettere niveau. To elever med forskelligt læsestandpunkt kan læse teksten sammen eller en elev og en voksen.

Bøgerne vil ligeledes kunne læses som almindelige frilæsningsbøger, da handlingen fortsætter på de lette sider. Det er altså ikke den samme tekst i to sværhedsgrader, som det kendes fra andre bøger.

Ifølge forlaget er bøgerne beregnet til elever i 2. og 3. klasse. Det er dog kun de bedste læsere i 2. klasse, der vil kunne klare de svære sider, så jeg ser snarere målgruppen som tredje og starten af fjerde klasse samt specialundervisningselever.

I et par af bøgerne er enkelte sider sat med kursiv, hvad der yderligere gør teksten noget vanskeligere at læse. I bøgerne angiver kursivteksten, at læreren fortæller eller læser om gamle dage. Her må klassens lærer måske give makkerparrene en hjælpende hånd. Illustrationerne er gode og festlige, de kan minde lidt om Arne Ungermanns. Nisser, sagn, eventyr og tidsrejser bliver virkelighed for en elevflok i en tredje klasse. I »Mystik fra Varshøj« sidder en nisse fast i skorstenen, der munder ud i klasseværelset, og hele tredje klasse går på jagt efter ham. Handlingen fortsætter i »Bogen fra Varshøj«. Fire venner besøger nissernes høj, og den ene havner midt i højen. En bog fra gamle dage dokumenterer besøget i højen. Med hjælp fra en scanner og en computer forstørres den gamle skrift, og skrifttypen ændres, så teksten kan læses. Nissernes høj danner ligeledes udgangspunkt for den tidsrejse, tre piger begiver sig ud på i »Mordbranden« og »Kobberkedlen«. De finder et gammelt kompas på Varshøj, og da de drejer på det, havner de i middelalderen, hvor de bliver tilskuere til en mordbrand. Et ungt par er flyttet sammen mod familiens ønske, pigens bror sætter ild til kirken, hvor de har søgt skjul. Den unge mand indebrænder, og den gravide pige reddes i sidste øjeblik. Slutningen på historien får vi i »Kobberkedlen«, hvor kompasset har ført pigerne fra klassen lidt længere frem i tiden. Her hører vi, hvordan sønnen hævner mordet på sin far. Han brænder morderen og tredive jernklædte mænd inde. Historien fortælles også i en folkevise, der som fragmenter indgår i illustrationerne i de to bøger. Kobberkedlen er den kedel, hvori der blev samlet penge til at genopbygge kirken. Der var rigeligt med penge, restbeløbet blev sænket i en dam. Hvis uvedkommende prøver at hæve skatten, vil det føre til bål og brand. Ved hjælp af kompasset kommer pigerne tilbage til nutiden, og folkevisen om de to unge elskende står på programmet i de kommende lektioner.

Bøgerne er spændende og eventyrlige. De anbefales til dansk og til specialundervisning.