Stort forskningsprojekt om idræt i skolen tæt på skibbrud

En række idrætsforskere skal over fire år kortlægge, hvordan det påvirker 600 skoleelever, at Ballerup Kommune har fordoblet antallet af idrætstimer i de yngste klasser. Men projektet risikerer at lide delvist skibbrud, fordi forskerne mangler penge.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Alle taler om Ballerup-projektet, men den reelle situation er, at vi har så store problemer med finansieringen, at vi muligvis må lukke halvdelen af projektet ned", siger lektor og dr. med. Lars Bo Andersen fra Institut for Idræt ved Københavns Universitet til Mogenavisen Jyllands-Posten.

Det er meningen, at forskerne skal se på, hvad den ekstra idræt betyder for elevernes fysiske velbefindende, livskvalitet, boglige kompetence og sociale adfærd. Netop den del, der handler om sammenhængen mellem fysisk aktivitet og evnen til indlæring betegnes som et unikt projekt, men det bliver formentlig her, forskerne må skære, hvis ikke det lykkes dem at skaffe flere penge.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet bidrager med 2,5 millioner kroner, men ifølge Lars Bo Andersen mangler forskerne cirka en halv million kroner om året for at kunne gennemføre det omfattende projekt, hvor 600 børn fra Ballerup skal have testet og evalueret deres udvikling i projektperioden. Det samme skal 500 børn i en kontrolgruppe fra Kastrup-Tårnby.

Lars Bo Andersen har tidligere været med til at dokumentere, at danske skolebørns fysiske form er i kraftigt forfald, og han betegner situationen omkring Ballerup-projektet som typisk for det danske samfunds manglende fokusering på betydningen af fysisk aktivitet.

"Det er uhyre vanskeligt at skaffe midler til forskning i fysisk aktivitet. Hvis vi havde besluttet os for at kigge på rygning, ville pengene være strømmet i kassen, selv om fysisk inaktivitet formentlig er den allerstørste risikofaktor for udbredelsen af en række livsstils-sygdomme", siger Lars Bo Andersen til avisen.

Foreløbig har styregruppen bag forsøget givet sig selv en måned til at skaffe de sidste penge, inden projektet lukkes delvist ned. Det kommer dog ikke til at påvirke antallet af idrætstimer i Ballerup. Her har de yngste skolebørn haft fire timer idræt om ugen siden begyndelsen af sidste skoleår.

Powered by Labrador CMS