Anmeldelse

Musikalsk læring

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kirsten Fredens og Elsebeth Kirk kommer virkelig langt omkring her. Deres hovedærinde med bogen er at skabe klarhed over, hvad der skal til for at skabe sammenhæng og helhed og dermed de bedste betingelser for et menneskes musikalske udvikling.

Bogen er delt op i fem dele: Kulturelle perspektiver på musikalsk læring, Psykologiske og pædagogiske perspektiver på musikalsk læring, De æstetiske dimensioner i musikken, Det musikalske møde i kulturlivet og livskulturen og endelig Afrunding og perspektiver.

Med dette omfang siger det sig selv, at det er begrænset, hvor meget man kan komme i dybden på 260 sider.

Forfatterne kommer blandt andet ind på Bordieus og Gardners teorier; de omtaler Vygotskys nærmeste zone for udvikling og nævner Kohuts teori om selvpsykologien. I forbindelse med beskrivelsen af børns musikalske udvikling sammenstiller de Piaget, Bruner og Gardner og diskuterer denne sammenstilling.

I afsnittet om de æstetiske dimensioner diskuterer de æstetikbegrebets udlægning op gennem tiden, og som det er udformet af forskellige personer, samt den æstetiske dimensions betydning i læringssammenhæng.

En væsentlig del af bogen er forfatternes egne holdninger, diskussioner og synspunkter og deres relateringer til musikundervisningen og musiklivet, som det udspilles i skoler, musikskoler, børnehaver og i hjemmene.

Det unikke ved bogen her er, at de forskellige pædagogiske og videnskabelige teorier, der præsenteres, ses i et musikalsk læringsperspektiv. Det fulde udbytte af bogen får man først med et forhåndskendskab til de teorier, der omtales. På den måde kan bogen være med til at danne overblik over pædagogiske og psykologiske teorier.

Bogen henvender sig blandt andet til undervisere og studerende på lærer- og pædagogseminarier.

Det er yderst interessant læsning, men efter min mening kan den som lærebog ikke stå alene.

Powered by Labrador CMS