Dette er en prøve

Stor forvirring i Undervisningsministeriet om ændring af prøveform

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fredag den 10. januar. Telefonen ringer påFolkeskolens redaktion. Det er Venstres uddannelsespolitiske ordfører, Anders Mølgaard, der lige vil fortælle, at den meget omdiskuterede sag om det nye prøvecirkulære i matematik - der blandt andet siger væk med prøven i færdighedsregning på 9. klassetrin - har taget en ny drejning.

Undervisningsminister Ole Vig Jensen har accepteret, at eleverne i 9. og 10. klasse i sommeren 1997 og 1998 frit kan vælge, om de vil gå op til den nye eller gamle prøve. I 1998 skal der så tages beslutning om de endelige prøveformer.

Interessant. For ifølge prøvecirkulæret skulle den nye prøve netop træde i kraft i sommeren 1997.

IUndervisningsministeriets Prøvesektion lyder Niels Plischewski en anelse forvirret. Han er chef for afdelingen og har ansvaret for prøverne. Han siger, at han intet ved. Ud over at Morgenavisen Jyllands-Posten også lige har ringet.

Til gengæld kan han fortælle, at anmeldelsespligten for hvilken prøveform, skolerne vil benytte til sommer, udløber i dag!

Ny telefonopringning. Den socialdemokratiske ordfører Anne-Marie Meldgaard kan ikke bekræfte, at prøveformen i matematik bliver valgfri i 97 og 98.

- Vi forhandler stadig, men det bliver da givet den model, at børnene selv må vælge. Alt kan jo ske endnu, men det er klart, at når vi siger, at vi går tilbage til vores grupper med forslaget, så er det da, fordi vi er indstillet på at få tilslutning til det, siger hun.

Til oplysningen om, at skolernes anmeldelsesfrist udløber i dag, lyder svaret:

- Det er jo klart, at når vi laver noget nyt, så giver det andre muligheder.

Hun understreger, at muligheden for valgfrihed ikke skal ses som en sejr for Venstre, men som den blideste måde for tilbagegang for dem, og at Socialdemokratiet håber på den nye prøveform.

Fat i Anders Mølgaard fra Venstre igen. Han undrer sig, da han hører, at ingen i Undervisningsministeriet kender til sagen.

- Jeg ved jo ikke andet end, hvad jeg har fået at vide af Ole Vig. Han har sagt til mig, at det skulle være på plads, og at han har fået positive tilbagemeldinger, siger han.

- Vi holder møde den 18. december, hvor Ole Vig kommer med det her tilbud. Den 20. december møder jeg Ole Vig på gangen og siger, at vi i Venstre noterer tilbudet med tilfredshed. Og der siger han, vi har også fået grønt lys fra forligskredsen, og at det skulle være i orden, fortæller Anders Mølgaard.

Til det med anmeldelsesfristen siger han:

- Det vidste jeg ikke, det er jo fascinerende.

- Der har åbenbart været nogle kommunikationsproblemer mellem Ole Vig og ministeriet, det skal jeg ikke sætte mig til dommer over. Men at aftalen er sådan, at der er valgfrihed for eleverne allerede fra sommeren 1997, er indiskutabelt.

I Undervisningsministeriets Prøvesektion har Niels Plischewski i mellemtiden forsøgt at få fat i direktør Ivan Sørensen, men han er til møde om den ny læreruddannelse blandt andet sammen med ministeren. Men han kan fortælle, at hvis det virkelig er tilfældet, at der skal være valgfrihed for eleverne i 1997 og 1998, så kræver det en ændring i bekendtgørelsen.

Tager sådan noget ikke længere tid?

- Det skal laves i løbet af en uge, ellers kan det rent administrativt ikke lade sig gøre, siger Niels Plischewski og oplyser, at han er gået i gang med at lave forarbejdet til et brev, hvis rygtet skulle være sandt.

Jagten fortsætter mandag morgen. Ivan Sørensen, direktør i Undervisningsministeriets Folkeskoleafdeling skulle have ringet og givet sin kommentar til hele affæren, men hans sekretær oplyser, at Ivan Sørensen henviser til ministeren .

På Ole Vig Jensens kontor oplyses der, at ministeren er kørt til Statsråd. Men der vil blive lagt en besked.

Ministeren ringede ikke før Folkeskolen gik i trykken. Og hos ministeriets Prøvesektion ved man stadig ikke, om der er grønt lys for frit valg i matematik.

Jeg møder Ole Vig på gangen den 20. december og siger, at Venstre noterer tilbudet med tilfredshed. Han siger, at der også er grønt lys fra forligskredsen

Powered by Labrador CMS