Unge er bevidste om sundheds sociale slagside

Unge danskere er meget bevidste om sammenhængene mellem sundhed, adfærd og levevilkår og bekymrede over, at socialt udsatte grupper har ringere mulighed for at leve et sundt liv, viser en ny undersøgelse om børns og unges syn på sundhed.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Så godt som alle de unge opfatter sundhed og sygdom som ulige fordelt i vores samfund, og de mener, at alle mennesker bruge have samme muligheder for at leve et sundt liv. Mange unge er indignerede over, at livet for udsatte grupper både i Danmark og andre lande er præget af ringe sociale vilkår", siger Bjarne Bruun Jensen, som sammen med forskerkollegaen Bente Jensen har gennemført en undersøgelse, som er beskrevet i rapporten "Adolescents' Views on Health, Inequality in Health and Action for Health", som offentliggøres på en EU-konference i næste uge.

Flere piger end drenge er opmærksomme på muligheden for selv at gøre noget for at forbedre deres sundhed og på den sociale ulighed. Undersøgelsen viser også, at en større andel af unge fra de lavere sociale grupper giver udtryk for en vilje til at kæmpe for at fremme sundhed. Mange unge med en anden etnisk baggrund end dansk understreger betydningen af uddannelse og arbejdsforhold, og mange af dem ser racisme som en vigtig negativ faktor i forhold til sundhed.

"Undersøgelsen peger på, at gruppen af unge udgør et vigtigt potentiale for arbejdet med udlighed i sundhed. Dermed står sundhedsundervisningen og det sundhedsfremmende arbejde over for en udfordring, som dels består i at tilvejebringe handlerum, så de unge får mulighed for at deltage som aktører", siger forskerne.

Folkeskolen bringer i næste uge et interview med lektor Bente Jensen, DPU, om undersøgelsen.