Anmeldelse

Mellemøsten

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En ualmindeligt indbydende og veltilrettelagt bog om en aktuel region. Det er i underteksten, præciseringen skal findes, for Mellemøsten er i sig selv en betegnelse, som er noget løst afgrænset. I denne bog er det området fra Vestsahara ved Afrikas atlanterhavskyst til og med Iran, i andre sammenhænge strækker området sig fra Algeriet til Burma. Men bogen behandler fortrinsvis kerneområdet Israel og dets naboer.

Omkring år 70 gjorde israelerne oprør mod besættelsesmagten Rom, tabte og blev fordrevet, til nogle af deres efterkommere i de seneste godt 100 år er vendt tilbage. De har siden 1948 søgt at opretholde den nye stat Israel, der blev skabt på de daværende indbyggeres bekostning. Det ser ud til at være en tragedie uden ende.

Men heldigvis, fristes man til at tænke handler denne bog kun lidt om selve konflikten, som får 2,5 sider sidst i bogen plus et par sider historie undervejs. Resten handler om geografi og folk, om naturen, resurserne, næringsvejene, dagliglivet og meget mere, som kan være med til at give eleverne et mere nuanceret og også mindre nedslående billede af forholdene i denne urolige del af verden uden at de mørke sider negligeres, for det handler også om palæstinensere, flygtningelejre, unge uden fremtidsudsigter og mange andre problemer, som karakteriserer udviklingslande. De relativt få sider er tæt pakkede med tekst, illustrationer, kort, bokse og diagrammer, men på grund af et velvalgt layout virker bogen kompakt, men ikke overlæsset. De geografiske værktøjer er funktionelt udnyttet, og sidst findes en faktaside med flag og oplysninger om de centrale lande samt et fyldigt register. Karakteristisk for denne serie er, at man har søgt at udnytte nettets muligheder, og på næsten alle opslag er henvisning til yderligere oplysninger på forlagets hjemmeside, hvor der tillige findes opgaver og lærervejledning. Adgangen kræver dog et abonnement, som koster 600 kroner. I nogle tilfælde er integrationen så gennemført, at det er nødvendigt at søge en oplysning på hjemmesiden, medmindre man kan finde tilsvarende andetsteds.