Afgørelse i voldtægtssag mandag: Skoleleder havde møder med tiltalt lærer om "aparte adfærd"

Opdateret 28/11: På mandag den 2/12 afsiger nævninge og dommer kendelse om skyldsspørgsmålet i sagen, hvor en lærer er tiltalt for voldtægt og blufærdighedskrænkelse af mindreårige elever. Læreren var til flere samtaler med ledelsen om episoder med upassende adfærd. Episoderne gav dog ikke anledning til bekymringer om egentlige overgreb. Det fortalte skolelederen i retten.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag var tredje dag i retten om en meget omtalt sag, hvor en lærer er anklaget for voldtægt af en elev og blufærdighedskrænkelse af ialt fire elever.

Læreren er tiltalt for 12 forhold, og i dag afgav skolelederen og flere tidligere kollegaer til læreren vidneforklaring i Retten i Næstved. 

Skolelederen fortalte, at han flere gange havde samtaler med læreren om, hvordan man holder en professionel distance til sine elever. Samtalerne tog han, fordi ledelsen fik henvendelser fra elever, lærere og forældre om upassende adfærd.

Særligt blev der fortalt om groft sprog og upassende kontakt mellem læreren og elever. Skolelederen fortalte i retten, at han på daværende tidspunkt ser en tendens til, at læreren "gebærder sig uheldigt" og ofte ender i "aparte situationer", men at han har tiltro til, at han ikke forgriber sig på elever.

Blandt andet fordi læreren ved deres møder, ifølge skolelederen, er meget overbevisende.

Lærer i retten for voldtægt af mindreårig elev 

Kollegaer: Opførsel var over grænsen

Retten fik i dag også vidneudsagn fra tre tidligere kollegaer til den anklagede lærer.

Den ene lærer fortalte om, hvordan den forurettede pige betroede sig til hende om overgreb fra den anklagede. De to andre var henholdsvis teamkollega til anklagede, og pigens klasselærer.

Teamkollegaen og klasselæreren forklarede i retten, at de havde overværet eller var blevet fortalt om episoder med fysisk kontakt mellem anklagede og elever, som gik over deres personlige grænse.

En sag, alle ønsker at være foruden

De fortalte, at anklagede havde et nært forhold og "en spøjs tone" over for eleverne. Begge gav i retten udtryk for, at episoderne ikke var så grove, at de gav anledning til bekymring for overgreb. En af lærerne har dog tidligere forklaret til politiet, at hun havde en dårlig mavefornemmelse.

Den ene lærer gik en enkelt gang til ledelsen, og da han ikke hørte mere fra hverken elever eller ledelse, gik han ud fra, at der var taget hånd om det. Den anden lærer gik først først til ledelsen, efter sagen begyndte at rulle.

Begge lærere fortalte, at pigen ændrede adfærd i den periode, voldtægterne angiveligt skulle have foregået.

Kendte ikke til PTSD-diagnose

Den anklagede lærer har tidligere forklaret i retten, at han lider af posttraumatisk stress efter en udsendelse som soldat. Udsendelsen skete inden han blev uddannet folkeskolelærer.

Lidelsen påvirkede ifølge læreren hans dømmekraft, og han erkender at have haft et seksuelt forhold til eleven. Han afviser dog, at der skulle være tale om voldtægt.

Tiltalt lærer er tidligere soldat: "PTSD tog dømmekraften fra mig" 

Skolelederen fortalte i dag, at han ikke blev gjort opmærksom på den nu 32-årige lærers diagnose ved ansættelsen.

Den kom først til ledelsens kendskab i forbindelse med en personalesag, der førte til lærerens sygemelding og senere fratrædelse. Fratrædelsen skete inden den nuværende sag begyndte at rulle.

Powered by Labrador CMS