Ikke-læreruddannede skal undervise i udskolingen i Gladsaxe

Gladsaxe er blevet en af de ni nye frikommuner og får dermed lov til at ansætte andre fagfolk end lærere til at undervise i overbygningen. Kommunen har taget beslutningen uden om de ansatte. Lærerforeningen protesterer.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ifølge folkeskoleloven skal man ansætte læreruddannede til at undervise i skolen. Men sådan bliver det ikke fremover i overbygningen i Gladsaxe. Kommunen er i dag blevet udvalgt til at være frikommune, og dermed får den mulighed for at bryde loven på netop dette område de næste fire år. Det betyder, at politikerne i Gladsaxe frit kan bestemme, hvilke personalegrupper, der skal undervise i overbygningen.

Gladsaxe Lærerforening er ikke blevet hørt i forbindelse med kommunens ansøgning om at blive frikommune.

"Hvis vi var blevet hørt, ville vi sige, at der ikke skal være forsøg i overbygningen med ikke-læreruddannede. Det er lærerne, der varetager fagene i undervisningen. Kommunen ønsker at lave brobygningsforløb, men det er der rigeligt med muligheder for i den nuværende lovgivning", siger Henrik Poulsen.

Gladsaxe Kommune ønsker at skabe bedre brobygning blandt andet ved at lade undervisere fra erhvervsskolerne undervise i folkeskolen.

Henrik Poulsen føler som lærerrepræsentant, at kommunens forsøg er et angreb på hele lærerprofessionen.

"Vi er lidt bange for den her trend. Hvis det her forsøg ender i en lovændring, så bliver vi udfordret på vores kerneværdier; nemlig det at det er uddannede lærere, der varetager undervisningen af eleverne. Det svarer til, at jeg gerne vil undersøges af en læge, hvis jeg er syg".

Lærerne er ikke taget med på råd

Henrik Poulsen opdagede i fredags, at kommunen ville sende en ansøgning om at blive frikommune uden at tage lærerne med på råd.

Det er ikke kun i Gladsaxe, at medarbejderne ikke er taget med på råd. En rundspørge som hovedorganisationen FTF har foretaget viser, at i 14 af de 21 kommuner, der har søgt om at blive frikommuner, er medarbejderne enten slet ikke blevet informeret, eller også er de kun informeret, uden at der har fundet en overenskomstmæssig pligtig drøftelse med medarbejderne sted.

"Det giver en dårlig start, hvis man føler, at man ikke har et ejerskab og bliver tromlet. Kommunen har ikke drøftet dette med skolelederne eller lærerne. Det er ikke i orden", siger Henrik Poulsen.

Han mener, at det er nogle meget vidtgående ændringer lærerne i Gladsaxe står overfor. Foruden ikke-læreruddannede i overbygningen, ønsker kommunen at skabe skoledistrikter på tværs af kommunegrænsen mellem Gentofte og Gladsaxe. Også tildelingen af midler til specialundervisning, skal der ændres på.

Kommunen skal nu beskrive forsøgene yderligere og her vil lærerne blive taget med på råd.

De ni kommuner, der er udvalgt til at være frikommuner er Fredensborg, Fredericia, Gentofte/Gladsaxe, Odense, Odsherred, Vejle, Vesthimmerland og Viborg.

Læs mere

FTF: Kommuner overser ansatte i forsøg

Indenrigsministeriet om de ni nyefrikommuner