Elever måler CO2-indholdet i klasseværelset

Elevernes målinger bruges til forskning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tung luft i klasselokalet betyder, at man bliver uoplagt og får hovedpine. Men på mange skoler er det dagligdag med tung luft. Derfor venter forskerne sig meget af målingerne fra masseeksperimentet, der finder sted i uge 38-40.

»Vi får CO2-målinger fra omkring et tusinde klasselokaler«, fortæller Geo Clausen, der er adjungeret professor på Danmarks Tekniske Universitet.

»Arbejdstilsynet anbefaler højst 1.000 ppm (parts per million - antal af molekyler af stoffet ud af en million) og siger, at hvis der er mere end 2.000 ppm i over 20 minutter, så skal man gribe ind. Men jeg tror, at mellem en tredjedel og halvdelen af skolerne vil have så høje værdier. I tv-programmet 'Testen' målte vi 5.000 ppm på skolerne«.

Geo Clausen mener, at der skal gøres noget ved det dårlige indeklima på skolerne.

»Man skal lufte bedre ud, men politikerne bliver også nødt til at prioritere indeklimaet på skolerne højere og finde nogle løsninger«, siger Geo Clausen.

Til oktober regner han med at have resultaterne fra masseeksperimentet.

Forskerne er interesserede i at se, om der er forskelle på værdierne af kuldioxid i gamle og nye skoler. De mener, at målingerne er lette at foretage, og har ingen problemer med, at det er eleverne, der står for målingerne, når bare læreren er med.

hl@dlf.org