om pædofilianklager mod lærere

Grundløse beskyldninger om befamlinger af to piger i 5. klasse har ført til permanent tab af arbejdsevne hos lærer Johnny Pedersen. Fagbladet Folkeskolen har afdækket hans og andre læreres historier.

Publiceret Senest opdateret

FAKTA: ANDERS BORDINGSJOURNALISTPRIS

Prisen uddeles til en person eller et team for enbemærkelsesværdig journalistisk præstation i et specialmedie.

Der lægges særlig vægt på historiens journalistiske kvalitet,publicistiske ambitioner og relevans for læserne.

Prisen kan også tildeles det medie, der med sin journalistik harformået at brede en historie fra et nicheområde ud til dengenerelle offentlighed.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et gedigent, vedholdende og kritisk journalistisk arbejde, der belyser et svært, følsomt og tabubelagt emne for specialmediets målgruppe.

Sådan beskriver komiteen bag Anders Bordings Journalistpris Fagbladet Folkeskolens artikelserie om pædofilianklager mod lærere.

Lærer Johnny Pedersen blev i 2017 anklaget for at røre ved to pigers bryster i 5. klasse. Anklagen førte til bortvisning og politianmeldelse. Politiet undersøgte sagen, men fandt ikke grund til en sigtelse.

På grund af sagen var han sygemeldt, og hans arbejdsevne vurderet nedsat med 85 procent.

To et halvt år efter episoden afgjorde en voldgift, at bortvisningen af Johnny Pedersen var uberettiget, og i maj 2020 stod Johnny Pedersen frem i fagbladet Folkeskolen.

Da hans advokat ringede til fagbladet for at fortælle, at voldgiftsagen var faldet ud til Johnny Petersens fordel, regnede hun med, at fagbladet ville takke nej til at omtale det, fortalte Maria Becher Trier til prisoverraskelsen.

Men da hun af redaktørerne fik fripas til at grave sig ned i sagsakterne, var hun ikke i tvivl: Her var en artikel, der skulle skrives.

"Det er også nogle af de sværeste artikler, jeg har skrevet. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange, jeg fra hjemmekontoret ringede til redaktørerne med dilemmaer. Jeg fik kun opbakning til at fortsætte", fortæller Maria Becher Trier.

Men en artikel blev til flere. Henvendelserne fra lærere, der havde stået i situationer, hvor de var blevet anklaget for grænseoverskridende adfærd, indløb i en lind strøm.

"De fleste ville ikke stå frem. Nogle få ville. Deres historier skrev vi. Som der står i Folkeskolens formål: Alle problemer skal søges blotlagt", siger journalisten.

Samtidig blev det tydeligt, at lærerne i Greve følte sig utrygge, fordi kommunen ikke havde retningslinjer for, hvordan man skal tage sig af medarbejderen i sager om anklager.   

"Artiklerne fik politikerne i Greve til at ændre retningslinjerne, så der i fremtiden også skal tages hensyn til medarbejderne", siger Maria Becher Trier og understreger, at dækningen ikke nødvendigvis stopper her.

Danmarks Lærerforening har nemlig rejst en erstatsningssag mod Greve Kommune. Sagen verserer stadig. 

"Johnny Pedersen er sygemeldt, og hans arbejdsevne er vurderet nedsat med 85 procent på grund af sagen. Han ønsker brændende en oprejsning. At kommunen fortæller forældre, lokalområde og elever på skolen, at der aldrig kom en sag. Det vil kommunen ikke", siger hun.

Powered by Labrador CMS