Afløbsrens eksploderer i ansigtet på fysiklærer

Rådet om aldrig at gå tilbage til en fuser gælder både til nytår og i fysik. Alligevel vendte en lærer på Ulstrup Skole tilbage til en flaske med afløbsrens, der ikke eksploderede som planlagt. Og så eksploderede den op i hans ansigt. Også to elever blev ramt. At læreren er fritaget for tjeneste er ikke en sanktion, understreger skolelederen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når staniol og afløbsrens blandes sammen i en flaske, udvikles der gas, som får flasken til at eksplodere. Det ville en fysiklærer på Ulstrup Skole ved Langå vise tre elever fredag eftermiddag, men forsøget gik galt.

"Læreren tog langt hen ad vejen de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Han gik udenfor med forsøget, han placerede plasticflasken med væsken i en kraftig plastictønde, og de tre elever stod på sikker afstand. Men da flasken ikke eksploderer, går læreren tilbage til tønden, hvor han kan høre, at det bruser fra flasken", fortæller skoleleder Arne Rasmussen.

Fysik- og kemilærere efterspørger sikkerhedskurser

"I samme øjeblik tilstoppes hullet åbenbart, og flasken eksploderer. Læreren får ætsende afløbsrens i ansigtet, og et par elever, som er gået med læreren tættere på tønden, uden at han har opdaget det, får stænk på sig", siger Arne Rasmussen. Læreren kigger ned i tønden og kan se, at der står en stråle ud fra flasken.

Tililende kollega iværksætter førstehjælp

Læreren er straks klar over, at han og eleverne skal have skyllet øjne og ansigt. Samtidig får en elev hentet skolens anden fysiklærer, som sidder og forbereder sig. Han får iværksat førstehjælp, og der bliver ringet 112.

"Den tililende lærer kan se, at det er alvorligt, og vi får læreren og de to elever kørt på skadestuen i Randers. Vi ringer også straks til elevernes forældre, og den ene når at komme med i ambulancen, mens de andre selv kører ind på skadestuen", siger Arne Rasmussen.

Elever og lærer udskrevet efter tre timer

Fredag eftermiddag sender han en besked ud til samtlige skolens forældre om, at der er sket en ulykke, og han orienterer dem løbende i løbet af aftenen.

"Eleverne kommer hjem og fortæller, at der har været to ambulancer på skolen, så de skal have at vide, hvad der er sket.  Jeg informerer også om, at læreren og de to elever bliver udskrevet efter tre timer, og at ingen af dem får varige mén. Eleverne fik kun ganske få stænk på sig og var i skole igen i går, og jeg har haft en samtale med læreren her til morgen. Han har mindre sår i ansigtet og har det efter omstændighederne fint. Men han er selvfølgelig rystet over det, der er sket", siger Arne Rasmussen.

Vigtigt at skolen fortsætter med at lave forsøg

Forældrenes reaktion har været, at det er et uheld, som ikke må ske, men forældrene til den ene tilskadekomne elev har samtidig sagt, at det er vigtigt, at skolen fortsætter med at lave forsøg i fysik/kemi.

"Der er ikke rejst kritik af vores undervisning, men når et forsøg ikke udvikler sig som forventet, bør læreren sende eleverne væk og derefter tænke sig grundigt om. Han må aldrig gå tilbage til en fuser, men skal vente, til det virkelig er afgjort, at risikoen for en eksplosion er væk. Læreren er enig i, at han ikke skulle være gået tilbage til tønden", siger Arne Rasmussen.

Fritagelse for tjeneste skal ikke ses som en sanktion

Det har formentlig en betydning, at læreren er nyuddannet, vurderer skolelederen.

"Det spiller en rolle i forhold til, om man har en rutine i at forudse, hvad der kan ske, når der opstår en uventet situation. En mere erfaren lærer ville have haft mere ro på og havde taget en timeout til at tænke sig om".

Alligevel skal det ikke ses som en sanktion, når Arne Rasmussen har fritaget fysiklæreren for tjeneste indtil videre.

"Han er fritaget, ind til vi har fået de nærmere omstændigheder omkring ulykken klarlagt, men også så han kan komme til læge og få tilset sin hud. Det er en hel normal procedure, og jeg regner med, at han er tilbage på arbejde om et par dage".

Ulykken giver anledning til at drøfte sikkerhedsprocedurer igen

Arne Rasmussen har sendt en beskrivelse af ulykken til Arbejdsmiljøcentret i Randers, som endnu ikke har kommenteret den. Men skolen har fået en mundtlig vejledning i de sikkerhedsprocedurer, den skal have styr på.

"Vi har alle relevante dokumenter på skolen, og det er kun et lille års tid siden, at Arbejdstilsynet kom på uanmeldt besøg og var tilfreds med vores mærkning af materialerne i fysik. Men uheldet giver os anledning til at drøfte vores sikkerhedsprocedurer igen, og jeg har understreget over for de to fysiklærere, at der ikke må foregå elevforsøg, som er farlige", siger Arne Rasmussen.

Efter ulykke: Odense-skole får påbud om at risikovurdere fysikforsøg

Selv om forsøget med afløbsrens og staniol ikke er forbudt at lave, er skolelederen og fysiklærerne enige om, de ikke gentager det.

"Jeg har også bedt fysiklærerne gennemgå deres øvrige demo-forsøg og overveje, om der er så stor risiko ved dem, at de ikke længere skal vise dem til eleverne", siger Arne Rasmussen.