Lærere undrer sig over høje prøvekarakterer i biologi og geografi
Vi har nok undervurderet elevernes viden i biologi og geografi, siger opgavekommissionens formand. Mange lærere undrer sig på skolekom.dk over de høje karakterer, som deres elever har fået i afgangsprøverne.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"13 elever fik 11 i gennemsnit. Det er en useriøs prøve", skriver en lærer på skolekom.dk. "Over halvdelen af mine elever har fået 12", skriver en anden lærer, mens en beder lærerne om at glæde sig over resultaterne og give sig selv et skulderklap.
Debatten om afgangsprøverne i biologi og geografi fra sidste uge kører på skolekom.dk Lærerne taler om, at noget må være gået galt, og at det er uhyggeligt, at de åbenbart er begyndt at undervise til test, siden karaktererne er så høje.
"Vi har nok undervurderet eleverne lidt"
Formand for Opgavekommissionen Keld Nørgaard siger, at man ikke har de samlede resultater endnu, men at det er rigtigt, at det tyder på, at væsentligt flere elever end tidligere har fået karaktererne 10 og 12.
"Vi har nok undervurderet eleverne lidt. Det er der noget, der tyder på", mener Keld Nørgaard.
"Muligvis er det bare opgaverne, der er for lette, men der er også tale om en årgang af elever, der har haft biologi og geografi et par år. Desuden har nogle skoler oppet sig og fundet flere linjefagslærere til naturfagene, og dertil kommer, at temaet i biologi var mennesket. Det er velkendt for eleverne og fylder meget i undervisningen. Det er lettere for dem, end hvis det handlede om forskellige forhold i en sø", siger han.
Elever er blevet bedre til at finde løsninger
Keld Nørgaard tror, at eleverne er blevet bedre til at udvikle deres løsningsstrategier ved disse prøver. Han mener ikke, at de gode resultater for eleverne skyldes, at lærerne underviser i at klare test bedre.
"Sidste år fik vi en psykometrisk test af afgangsprøverne, og den viser, at når eleverne gætter, så gør de det kvalificeret. De gætter ikke blindt. Vi prøver dem i slutmålene og i deres paratforståelse, og jeg tror, at flere elever simpelt hen er blevet bedre", siger Keld Nørgaard.
Men selvfølgelig dur det ikke, hvis for mange får karaktereren 12. Der skal være den rette fordeling. Derfor venter opgavekommissionen på de endelige resultater, så de kan analysere, hvordan eleverne har klaret sig i de enkelte opgaver.
Omsætningstabellen i rettevejledningen er også blevet ændret fra sidste år til i år, men det burde ikke have indflydelse på karaktererne, mener Keld Nørgaard.
På skolekom.dk frygter en lærer, at nogle elever vil foretage uddannelsesmæssige fejlvalg i fremtiden, fordi karaktererne i biologi og geografi efter hans mening er misvisende.