"Vi anbefaler at gøre eksamen frivillig. Vi mener, man bør lade det være op til skolelederne at tage beslutningen. I de tilfælde, hvor det fravælges, ophøjes standpunktskaraktererne til prøvekarakter", siger formand for Foreningen for madkundskab Lone Carlson.

Madkundskabsforening: Gør prøven i madkundskab frivillig i år

Det bør være skolelederne, der tager beslutningen om, hvorvidt afgangsprøven i madkundskab bør gennemføres til sommer, lyder det fra Foreningen for Madkundskab, som opfordrer til, at der kommer en hurtig udmelding fra Undervisningsministeriet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foreningen for Madkundskab har spurgt medlemmerne om, hvilke rammer de helst ser, når den første afgangsprøve i madkundskab skal afvikles til sommer. Ud fra svarene er det tydeligt, at der hersker en bekymring for, om lærerne kan varetage prøven til sommer forsvarligt. Alligevel er foreningens anbefaling, at den enkelte skole selv bør kunne bestemme, om eleverne skal til afgangsprøven eller ej.

"Vi anbefaler at gøre eksamen frivillig. Vi mener, man bør lade det være op til skolelederne at tage beslutningen. I de tilfælde, hvor det fravælges, ophøjes standpunktskaraktererne til prøvekarakter", siger formand for Foreningen for Madkundskab Lone Carlson.

Danmarks Lærerforening har spurgt ind til de faglige foreningers holdninger til afgangsprøverne til sommer. 

"Udmeldingerne har hidtil været temmeligt utvetydige, og har gjort, at alle har forsøgt at gøre sig klar til prøven. Og - på trods af, at de stemmer der vægter tungest i debatten er dem, der fortæller, at de ikke har haft mulighed for at gøre sig klar, så er der faktisk også dem, der føler at de er blevet det, og som ser frem til at skulle prøves", lyder forklaringen.

Musiklærerforeningen: Aflys sommerens praktisk-musiske prøver 

Lærere mangler efter/videreuddannelse i prøvefaget

Foreningen for Madkundskab sætter meget stor pris på, at der nu er en prøve i faget.

"Det højner fagets agtelse både blandt elever, forældre, skoleledere og undervisere. Og det har været tiltrængt! Men vi har været påvirkede af den massive debat og modstand på gennemførelsen og har også forståelsen for, at det er sådan det må opleves. Især for de undervisere, der aldrig tidligere har ført elever til prøve. Og dem er der en del af, fordi det jo ikke kun er udskolingslærere der underviser i de praktisk-musiske fag i skolen".

Foreningen for Madkundskab har udbudt efter/videreuddannelseskurser, men også her har coronanedlukninger udfordret.

"Vi har slet ikke kunnet imødekomme behovet", lyder det.

Foreningen for Madkundskab tror, at frivillighedens vej giver skolerne de bedste muligheder, og de er trygge ved, at man hvis man ikke afholder eksamen i stedet ophøjer standpunktskaraktererne til prøvekarakterer. Dog har de en betænkelighed ved konsekvenserne af at ophøje standpunktskarakterer til prøvekarakterer.  

 "Er der i den forbindelse indtænkt scenariet med en elev, hvis standpunktskarakter er utilstrækkelig? Skal det evt. præciseres at sygeeksamen eller mulighed for reeksamination bortfalder i fbm. ophøjelsen?".

Faglig forening: Aflys sommerprøven i håndværk og design 

Klar opfordring: Kom med en hurtig udmelding

Foreningen opfordrer til, at ministeriet kommer med en udmelding i god tid. For der er der i høj grad brug for i et så nyt fag som madkundskab som et toårigt valgfag med prøveeksamen.

"Både prøvevejledning og faghæfte kom på efterslæb og nu også en mulig aflysning af en prøve, der står for at skulle iværksættes indenfor nøjagtig den samme tidsramme. Vi appellerer til, at beslutningen om juni-prøven træffes i langt bedre tid, så undervisningen kan foretages uden forbehold og frustrationer".