Tysklærere føler sig svigtet af Århus Lærerforening

I Aarhus er ledige tysklærere blevet tilbudt tyve ugers vikaransættelse, mens fastansatte lærere er på efteruddannelse i tysk. "En professionsdødsdom – forklædt i et tilbud om erfaring, du kan skrive på dit CV", skriver to tysklærere i et åbent brev.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved første øjekast så mailen til de ledige tysklærere i Aarhus tillokkende ud. 20 uger som vikar på folkeskoler til overenskomstmæssig løn. Men da tysklærerne Ingrid Marie Ruby og Anita Bach Danielsen læste den vedhæftede folder, så tilbuddet knap så godt ud. Lærerne skal de to første uger i praktik uden løn, og i de resterende 18 uger får de ikke mulighed for at optjene ret til dagpenge. Og mens de ledige varetager undervisningen, skal de fastansatte lærere have efteruddannelse i tysk.

"Jeg synes, det er helt afskyeligt, at vi skal ind og aflaste skolerne, så de kan videreuddanne fastansatte lærere i tysk. På den måde er det slut med mine muligheder som tysklærer", siger Ingrid Marie Ruby, som ikke har behov for at benytte tilbuddet, da hun har fået et årsvikariat på en skole. Men hun synes, at tiltaget er så forkert, at hun sammen med (rettet 24.1.2012) tysklærer Anita Bach Danielsen har skrevet et åbent brev, som de i fredags sendte til blandt andre undervisningsminister Christine Antorini og byrådspolitikere i Aarhus.

Ingrid Marie Ruby kan slet ikke forstå, at det er Århus Lærerforening, der sammen med Aarhus kommune har lavet aftalen om jobrotationsprojektet for de ledige tysklærere.

Aarhus-lærere efteruddannes til flere linjefag

"Det føles som forræderi. De sælger nogle medlemmer. Jeg kan slet ikke forstå, at det sker på deres initiativ", siger Ingrid Marie Ruby.

ÅLF: Forstår frustrationen

Formand for Århus Lærerforening Søren Aakjær forstår godt tysklærernes frustrationer.

"Hvis vi havde de her stillinger, ville vi selvfølgelig gerne ansætte nogle nye med de her kompetencer. Men der havde slet ikke været stillinger, hvis vi ikke lavede det her projekt", siger Søren Aakjær.

Han fortæller, at sidste år stod man i Aarhus i den situation, at der manglede tysklærere og fysik/kemi-lærere, og der blev lagt op til at fyre fastansatte lærere, så nye lærere med de kompetencer kunne komme ind.

"Men det accepterer vi ikke i Århus Læreforening eller i DLF, og derfor har vi sagt, at hvis vi skal undgå det her, så må vi uddanne nogle inde i systemet frem for at skulle afskedige nogle. Så er det klart, at der er nogle uden for systemet, som ikke står så godt".

Hvilken forpligtelse har Aarhus Lærerforening over for de ledige lærere?

"Min hovedopgave er at få så mange så muligt i arbejde. Det er en rigtig god mulighed at komme ind på en skole i et antal uger. Man bliver et kendt ansigt, og hvis der så opstår nogle ledige stillinger er det lettere at få et job".

Sidste år slog Aarhus næsten ingen lærerjob op, men fik 950 ansøgninger. Så Søren Aakjær er meget bevidst om, at konkurrencen om lærerjob i Aarhus er benhård. Han er tidligere blevet konfronteret med, om der er A- og B-medlemmer af Danmarks Lærerforening, men det afviser han.

"Der er ikke A- og B medlemmer, men der er A- og B-medarbejdere i forhold til hvilke rettigheder, man har. Vi har brugt 100 år på at sikre, at man har nogle ordentlige rettigheder, når man er i job og man ikke bare kan blive afskediget, fordi lederen nu hellere have en anden".