DLF tabte indeklimasag

Kommune klarede frisag trods tvivl om, hvilke foranstaltninger der var taget imod fugt og svampevækst på skole

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Lærerforening har netop tabt en principiel indeklimasag, der var anlagt imod Nykøbing Falster Kommune for at have misligholdt Østre Skole.

Sagens hovedperson, børnehaveklasseleder Birthe Olsen, har fået en kronisk indeklimasygdom, og det var på dén baggrund, at DLF rejste sagen.

Dommen lød på, at DLF ikke har ført bevis for sammenhængen mellem det dårlige klima på skolen og så den sygdom, Birthe Olsen har fået.

Birthe Olsen er så syg, at hun har svært ved at opholde sig inden døre i butikker, i offentlige transportmidler og i mange private hjem. Hun har været uarbejdsdygtig siden 1997. Før den tid var hun syg i kortere perioder, men efter ferier havde hun det som regel godt igen, hvilket ofte kendetegner indeklimasyge. Men i 1997 var hendes lidelse blevet kronisk, selv ferierne hjalp ikke længere.

Østre Skole i Nykøbing Falster - som indtil 1997 var hendes arbejdsplads - har haft fugtproblemer, måske siden den blev bygget i begyndelsen af 1900-tallet. Især i skolens grå bygning har flere ansatte været plaget af allergi og utilpashed. Som regel stod der vand i krybekælderen, og i kælderen ovenover var der som oftest fugtpletter og mug.

I 1987 gav Arbejdstilsynet et påbud om, at krybekælderen skulle renoveres, så den blev ren og tør, samt at der skulle spærres for de ventilationskanaler, der ledte luft fra krybekælderen op til klasselokalerne.

Nykøbing Falster Kommune meddeler fem uger efter, at påbuddet er blevet udført. Men de lærere, der vidnede i retten i Nykøbing Falster i april, kunne ikke huske, at kælderen havde været tør, og at ventilationskanalerne blev lukket.

I det hele taget var der blandt vidnerne meget forskellige meninger om, hvad der egentlig var sket for at bedre det dårlige indeklima på skolen. Skolens serviceleder og en pensioneret skoleleder mente, at skolen og kommunen havde gjort meget for at bedre indeklimaet, men ingen af de lærere, der vidnede, kunne huske nogle af de foranstaltninger.

Blev skakter lukket eller ej

Skolens sikkerhedsrepræsentant havde aldrig fået at vide, at Arbejdstilsynet havde givet et påbud helt tilbage i 1987, men han vidste, at flere havde indeklimaproblemer, og han havde selv rettet henvendelse til Arbejdstilsynet i 1994.

Flere lærere i vidneskranken fortalte, at en lærer mange år tidligere var flyttet på grund af det dårlige indeklima.

Problemet er, at hele skolens ventilationssystem er ændret i 1995, så retten kunne ikke bare besøge skolen og selv se på forholdene. Sagen blev derfor vurderet på vidnernes hukommelse, og ofte var de meget uenige, andre gange kunne de ikke huske, hvordan ventilationskanalerne havde været tilbage i 1980'erne og 90'erne. Var de blevet lukket til eller ej? Det blev det store spørgsmål.

Flere af vidnerne mente bestemt ikke, at ventilationsskakterne var blevet lukket før omkring 1993-94.

Skolens serviceleder mente, at der var blevet lukket af for ventilationskanalerne. Måske i 1987, måske senere. Det kunne han ikke huske, men han havde selv sat krydsfinérplader op foran hullerne.

Ingen af lærerne kunne erindre, at der var sat krydsfinérplader op.

Dog blev det slået fast, at krybekælderen aldrig havde været tør, selv om det blev krævet af Arbejdstilsynet helt tilbage i 1987.

Men trods misligholdte skolebygninger og flere besøg i 1990'erne fra Arbejdstilsyn, Bedriftssundhedstjeneste (BST) og indeklimaeksperter, der alle påpegede indeklimaproblemer, så mente retten i Nykøbing Falster ikke, at det var bevist, at Birthe Olsen blev syg af arbejdet på skolen.

Forskellige læger har undersøgt Birthe Olsen, der tidligere har været fuldstændig rask. Lægerne kan ikke finde andre sygdomme hos hende.

Retten sagde dog, at Birthe Olsen har pådraget sig en lidelse, der er blevet kronisk, og at det ikke kan udelukkes, at lidelsen er opstået på hendes arbejde. Men da det heller ikke kan udelukkes, at lidelsen kan være opstået et andet sted, blev kommunen frikendt.

DLF overvejer nu, om sagen skal ankes. Der er en ankefrist på fire uger.

Skuffet over dom

'Jeg er meget skuffet over, at usikkerheden i sagen ikke kommer vores medlem til gode', siger Karsten Holst, formand for DLF's organisationsudvalg.

'Retten slår fast, at Birthe Olsen er blevet kronisk syg, og at det kan være sket på arbejdspladsen. Arbejdstilsynet har påvist problemer med skolens indeklima og har givet kommunen et påbud. Men det er et generelt problem, at Arbejdsskadestyrelsen afviser indeklimaproblemer, fordide ikke er optaget på erhvervssygdomslisten. Dog siger retten, at der er tale om en voksende gruppe af nye og sandsynligvis miljøbetingede sygdomme, som det på nuværende tidspunkt er vanskeligt præcist at diagnosticere'.

'Ud fra dette konkluderer retten, at DLF og Birthe Olsen ikke har ført bevis for årsagssammenhængen', siger Karsten Holst.

Han fremhæver, at DLF fører sager, som man mener, man kan vinde, samt sager, som ville kunne ændre retspraksis. Derfor har DLF en politisk interesse i at følge sager som denne til dørs. Den endelige beslutning om, hvorvidt foreningen vil anke eller ej, sker i hovedstyrelsen efter rådføring med foreningens advokat i sagen, Søren Kjær Jensen.

'I disse sager bliver der sagt, at indeklimasyge 'på nuværende tidspunkt' ikke er med på erhvervssygdomslisten. Ligesom Retslægerådet siger, at det er 'mindre sandsynligt', at sygdomsårsagen skal findes på arbejdspladsen. Man siger ikke, at det ikke er sandsynligt. Man holder en dør åben. Derfor har jeg ikke opgivet, at vi på et tidspunkt kan få et gennembrud i disse sager', siger Karsten Holst.

Venter på dato

Sidste år tabte DLF en principiel indeklimasag i Østre Landsret. Sagen var rejst på vegne af seks lærere fra Usserød Skole i Hørsholm. DLF rejste sagen imod Den Sociale Ankestyrelse.

DLF har anket sagen til Højesteret og venter stadig på at få en dato for sagen dér.