Debat

Nyt komma er en dødssejler

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Følgende indlæg er skrevet med nyt komma (undtagen i citater).

I nummer 19 erklærer Folkeskolens redaktion frisk og frejdigt at 'på bladet er vi konservative og bruger grammatisk komma, fordi det er det, de fleste næsten kan'. Det sidste er en helt rigtig opfattelse, og jeg så da også helst at vi igen kunne vælge mellem grammatisk komma og pausekomma i stedet for den nye hybrid af et komma som bestemt ikke letter tilværelsen for den undervisende dansklærer. Men nyt komma er ikke desto mindre hvad Dansk Sprognævn har pålagt os at foretrække, og dermed burde det vel også være det vi lærte eleverne. At mange så tror at man ikke kan sætte komma når man benytter nyt komma, det er straks sværere at leve med. Og professor Jørn Lund, som er medskyldig i det nye komma, har da også for længst opgivet at bruge nyt komma af samme grund. 'Jeg vil ikke kæmpe kampe, der ikke kan vindes', siger han. Så må vi blot håbe på at Dansk Sprognævn snart dropper denne dødssejler af et nyt komma og igen tillader os valgmuligheden mellem grammatisk komma og pausekomma.

En helt anden ting er at Folkeskolen i denne udviklingstid vover åbent at erklære sig som konservativ. Herude i det vilde udviklingsliv på skolerne - kan jeg fortælle redaktionen - dér går den ikke med den slags gammeldags holdninger. Her skal vi for enhver pris være med på tidens skiftende tendenser - ofte uden mål og med.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Kristian Svendsen

Syvstjerneskolen, Værløse