CFU
0   300

Minister glad for CVU-dannelse

Undervisningsministeren vil ikke ændre på dannelsen af centre for videregående uddannelser

Undervisningsministeren er godt tilfreds med de indsendte ansøgninger om at danne centre for videregående uddannelser (CVU).

'Det er glædeligt, at der er så stor interesse for at danne CVU'er, og efter hvad jeg hører, har der rundt omkring været gode drøftelser. Ikke bare af det institutionsjuridiske og det institutionsøkonomiske, men også af de uddannelsesmæssige visioner. Det er vigtigt, at begge dele følges ad', siger Margrethe Vestager.

Artiklen fortsætter under banneret

Der er i alt kommet 23 ansøgninger, hvor ni har lærer- og pædagogseminarier som deltagere. Herudover er der seks, der enten er godkendte eller forhåndsgodkendte. Tre af dem er inden for lærer- og pædagogområdet.

'Lærer- og pædagogområdet har hele tiden været i front, men det er dejligt, at mange andre områder er kommet så godt med'.

Du har tidligere sagt, at otte til ti CVU'er var det ideelle inden for lærer- og pædagogområdet. Nu er der 12 ansøgninger, og en række seminarier er ikke med. Hvad siger du til det?

'Det har jeg ikke noget problem med. Det er svært på forhånd at give en præcis vurdering af, hvor mange der skal være. Dertil kommer, at vi hele tiden har været omhyggelige med at understrege, at der er tale om en reel frihed til at vælge at være enkeltstående'.

Ingen beføjelser

I nogle områder af landet ser CVU-dannelsen ud til at skabe problemer. I København er der således udsigt til, at efter- og videreuddannelsen bliver splittet op på tre kerne-CVU'er, og syd for København skal tre centre, hvoraf det ene også dækker København, dele landets mindste afdeling af Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU). I Østjylland er det uvist, hvad der skal ske med DPU-afdelingen i Haderslev, og flere seminarier er ikke med i nogen centerdannelse.

'I det øst- og sydjyske er diskussionen ikke færdig, men man er meget optaget af at styrke hele uddannelsesfeltet, så jeg har tillid til resultatet. Jeg har ikke i detaljer studeret forholdene i København og på Nordsjælland. Man kan diskutere det hensigtsmæssige i centerdannelsen, men vi er ikke klogere, end man er på uddannelsesinstitutionerne, og jeg har ingen beføjelse til at sige, at der skal være to eller tre centre. Sydpå ser det meget fornuftigt ud. Man skal huske, at det er udbudsretten til efter- og videreuddannelse, som centrene får. I den forbindelse spiller det ingen rolle, hvor stor DPU-afdelingen er'.

Margrethe Vestager er glad for, at centerdannelsen uden for universitetsbyerne ser ud til at styrke de regionale uddannelser, og hendes glæde rokkes ikke af, at rektor på Skårup Seminarium, Bjarne Møller Jørgensen, frygter, at små seminarier som hans eget bliver lukket, når centrenes økonomi om nogle år skal baseres på salg af efter- og videreuddannelse til amter og kommuner.

'Det må være hans egen vurdering. Der er ingen tvivl om, at intentionerne i lovgivningen er at give de små uddannelsessteder gode overlevelsesmuligheder'.

Vil du godkende alle ansøgninger uændret?

'Hvis en ansøgning lever op til de krav, der er til vedtægter, og hvis ingen af de institutioner, der burde have haft budet, er blevet holdt ude, så kan jeg ikke se, hvordan det kan være anderledes'.-Jan Kaare er freelancejournalist


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
524 andre er allerede tilmeldt