Blog
0   3

Styrk elevernes arbejdsspørgsmål

Abonner på nyt om Ulla Hjøllund Linderoth i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Vend tankegangen på hovedet og lad eleverne udarbejde arbejdsspørgsmål, når de arbejder med undersøgelser eller modeller i naturfagene.

Oftest er tilgangen den, at der ud fra en problemstilling, skal udarbejdes arbejdsspørgsmål. Ud fra arbejdsspørgsmålene skal der findes undersøgelser eller modeller, som kan besvare de enkelte arbejdsspørgsmål. Mange elever har ikke det katalog af undersøgelser og modeller, som det kræver for at kunne besvare arbejdsspørgsmålene kvalificeret. Ofte bliver det med meget hjælp fra lærerne.

Tag et konkret afsæt

Artiklen fortsætter under banneret

Lad eleverne komme med forslag til, hvilke arbejdsspørgsmål en bestemt undersøgelse eller model i geografi, biologi eller fysik/kemi kan give anledning til at stille. Mange elever er konkret tænkende og vil især kunne imødekommes ved denne tilgang. At lade spørgsmålene springe ud af det konkrete vil samtidig gøre det lettere for eleverne at få øje på, hvilke supplerende undersøgelser eller modeller, der skal trækkes ind. På denne måde trænes eleverne i at se sammenhænge mellem arbejdsspørgsmål og undersøgelser og/eller modeller.  

Fra undervisning til fælles naturfagsprøve

I den daglige undervisning kan man vælge at brede arbejdsspørgsmålene ud og have et større antal end til prøven. Senere vil flere spørgsmål kunne slås sammen og eventuelt omformuleres. Ved løbende at have arbejdet med en tæt kobling mellem delkompetencer og arbejdsspørgsmål, vil eleverne kunne stå stærkere, når de selv skal til at jonglere mellem problemstilling, arbejdsspørgsmål og det konkrete arbejde.

Eksempler på arbejdsspørgsmål

Find de konkrete undersøgelser på: https://www.naturfagskonsulenten.dk/materialer

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.692 andre er allerede tilmeldt