Jyder mod DPU

DPU bliver et københavnerfænomen, mener Århus Skolevæsen, som allierer sig med Aarhus Universitet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Århus kommunale Skolevæsen har opfordret Aarhus Universitet til at opbygge et slagkraftigt alternativ til Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU). Kommunen frygter, at DPU hverken vil eller kan tilfredsstille provinsens behov for efter- og videreuddannelse, så der bliver brug for et slagkraftigt alternativ, siger skoledirektør Jens Nygaard.

Ifølge skoledirektøren tyder alt på, at DPU bliver et rent københavnerfænomen.

'Al administration og alle bygninger ligger i København, og vi har ingen grund til at tro, at det bliver anderledes i fremtiden. Dermed er vi på vej tilbage til en situation, hvor jyder måtte indlogere sig på Emdrupgaard-kollegiet, hvis de ville have en pædagogisk videreuddannelse. Intet af det, vi har hørt hidtil, antyder, at de på DPU er opmærksomme på vores behov. Det er fuldkommen uacceptabelt', siger den århusianske skoledirektør.

Århus kommunale Skolevæsen og Aarhus Universitet har netop fået godkendt en diplomuddannelse i naturvidenskab og naturvidenskabelig didaktik. Uddannelsen er imidlertid kun første led i en større satsning inden for det naturvidenskabelige efter- og videreuddannelsesområde i Århus. Også på andre områder - for eksempel det humanistiske - har skolevæsenet kontakt til Aarhus Universitet.

Jens Nygaard håber, at universitetet med tiden opretter et pædagogisk institut, der kan levere den forskning og de forskere, der gør det muligt at tage kampen op med DPU på efter- og videreuddannelsesområdet. Dermed vil Århus få sit eget kraftcenter inden for pædagogisk forskning. Det er i hvert tilfælde tanken.

Århus Lærerforening var ikke inviteret med, da den nye diplomuddannelse blev formuleret, men foreningen får sæde i projektets styregruppe, og næstformand Gordon Ørskov Madsen har ingen indvendinger mod indholdet af den nye diplomuddannelse.

'Jeg undrer mig over, at det er nødvendigt, at universitetet blander sig i det her, men indholdet af diplomuddannelsen ser fornuftigt ud, og det er det, jeg må forholde mig til'.

Gordon Ørskov Madsen håber dog, at DPU vil spille en rolle i fremtiden, også i Århus. Men ligesom Jens Nygaard frygter Gordon Ørskov Madsen, at der vil opstå et tomrum, når DPU nedlægger afdelingen i Århus, i en situation hvor det nye CVU (center for videregående uddannelse) knap har fundet sine egne ben.

Universitetet sikrer forskning

Jørgen Korsgaard, der er lærer og naturvidenskabelig konsulent i Århus kommunale Skolevæsen, mener, at alliancen med universitetet kan være med til at sikre forskningstilknytningen i fremtidens efteruddannelse.

'Danmarks Lærerhøjskole tilbød forskningsbaseret efteruddannelse til lærerne. Alliancen mellem skolevæsenet og Aarhus Universitet kan være med til at sikre, at den forskningstilknytning, det kommende CVU skal have, bliver lokalt forankret. Universitetet ved godt, at det ikke skal sætte universitetsprofessorer til at efteruddanne lærere. Det går ikke. Men de, der skal undervise på efteruddannelsen, knyttes til universitetsinstitutter, hvor der er masser af forskning til stede', siger Jørgen Korsgaard.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Danmarks Pædagogiske Universitet.-Mikkel Hvid er freelancejournalist