Venstre trækker i land

En borgerlig regering vil nedlægge DPU. Måske

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Borgerlige: Vi nedlægger DPU', skrev Mandag Morgen om det nye pædagogiske universitet, og under overskriften 'V og K: DPU må væk' skrev ugebrevet, at en borgerlig regering '. . . som en af sine første embedshandlinger vil søge at nedlægge DPU'.

Ugebrevet citerer Venstres uddannelsespolitiske ordfører Hanne Severinsen, men der er ingen dækning for hendes og artiklens voldsomme påstande.

De Konservatives ordfører på området, Brian Mikkelsen, siger til Folkeskolen, at hans parti ikke har indgået nogen aftale om at nedlægge Danmarks Pædagogiske Universitet, DPU.

'Det har vi slet ikke drøftet i Det Konservative Folkeparti'.

Brian Mikkelsen understreger, at de Konservative var meget kritiske over for DPU-loven og den konstruktion, der blev vedtaget, men, siger han, nu er DPU en realitet, og partiet har ikke taget stilling til, hvordan det vil forholde sig, hvis der kommer en borgerlig regering.

Lidt hårdt trukket op

Folkeskolenringede derfor til Hanne Severinsen for at finde ud af, hvem hun har aftaler med, og hvilke partier hun regner med i en fremtidig borgerlig regering.

Du siger til Mandag Morgen, at en borgerlig regering vil nedlægge Danmarks Pædagogiske Universitet. Er det korrekt citeret?

'Ja, altså, jeg ved ikke, om vi sådan bare vil nedlægge DPU, for det er nok svært, men vi vil i hvert tilfælde kigge meget kritisk på, hvad det er, der sker derude'.

Så du er ikke sikker på, at en borgerlig regering vil nedlægge DPU?

'Vi vil selvfølgelig lige se. Det er jo måske lidt meget at sige: Bare nedlæg det. Men vi vil sandelig være tilbøjelige til at nedlægge det'.

I har ikke nogen aftale med de Konservative om at nedlægge DPU, har I?

'Nej, det er også derfor, jeg trækker lidt i land. Det er nok også lidt hårdt trukket op. Men vi stemte imod DPU, og vi vil sandelig være sikre på, at. . . jeg tror på en måde, at hvis det, DPU lægger op til, bliver så fjernt fra, hvad der i virkeligheden er behov for, så vil de måske nedlægge sig selv. Der vil jo ikke være særlig mange kunder i butikken'.

Kender ikke uddannelsen

I Mandag Morgen nævner du, at der er brug for en overbygning til læreruddannelsen, men, siger du i artiklen, der er næppe brug for en overbygning i antropologi, sociologi og filosofi. Er det DPU's uddannelser i pædagogisk antropologi, pædagogisk sociologi og pædagogisk filosofi, du tænker på?

'Ja, det er jo dem, de har foreslået'.

Hvad tror du, at en uddannelse i pædagogisk antropologi indeholder?

'Det må jeg så indrømme, at det ved jeg ikke'.

Du ved ikke, hvad indholdet i uddannelsen er?

'Nej'.

Men hvis du ikke kender indholdet af uddannelsen, hvordan kan du så vide, at der ikke er brug for den?

'Jeg vil sige det på den måde, at jeg jo ser for mig en kæmpeopgave for seminarierne om at få opkvalificeret deres lærere til at blive endnu bedre til at uddanne de kommende folkeskolelærere. Og jeg kan altså ikke se, at det er sådanne emner. . . altså, der har været så mange pædagogiske studier og så få konkret-didaktiske projekter, at det må være sådan nogen, der er behov for'.

Har du set DPU's oversigt over mulige forskningsprojekter?

'Nej, det har jeg ikke. Jeg har kun forholdt mig til, hvad de der overbygningsuddannelser skal handle om'.

Og hvad er det, de skal handle om?

'De skal i hvert tilfælde være meget mere specifikke efter min mening. Hvis vores kommende seminarielærere skal have et redskab til at undervise kommende lærere, så kan jeg ikke se, at det, de går og mangler, er sådanne overbygninger. Jeg synes, at lærerne har brug for meget mere praktiske værktøjer. Hvordan lærer vi bedst børnene at læse? Hvordan formidler man bedst naturvidenskab? Hvornår skal de lære mere konkrete ting, hvornår kan de nå op på et mere abstrakt niveau?', siger Hanne Severinsen.

Mikkel Hvid er freelancejournalist

En finke fra rektors pande

'Jeg er ked af, at jeg bliver opfattet som en leder, der ikke ønsker at samarbejde, eller som én, der er arrogant over for medarbejderne'.

Det sagde rektor for Danmarks Pædagogiske Universitet Lars-Henrik Schmidt til Aktuelt, efter at Mandag Morgen i en stor artikel satte fokus på hans ledelsesstil og samarbejdet med universitetets ansatte.

'Jeg har et ledelsesproblem, og det må jeg løse', sagde Lars-Henrik Schmidt til Aktuelt, og han fortsatte:

'Set i bagspejlet skulle jeg ikke have givet Mandag Morgen lejlighed til at lave en overskrift, der handler om, at det er en fejl at inddrage medarbejderne. Der røg en finke af panden. Det beklager jeg, og det har jeg meddelt medarbejderne på DPU'.

idVi vil selvfølgelig lige se. Det er jo måske lidt meget at sige: Bare nedlæg det. Men vi vil sandelig være tilbøjelige til at nedlægge det

Powered by Labrador CMS