0   46

Sprogligt set

Ortografisk radikalisme

For nogle år siden insisterede en mor på at kunne give sin søn navnet Christophpher. Forhåbentlig har hun ydet større og bedre indsatser for sin søn end den! Det hænder også, at beboere i et bestemt område organiserer sig i kampen om en særlig stavemåde. Aalborg blev en mærkesag i det lokale område, og tidligere har gode danskere sat lidenskab og tid ind på at bevare j'et i for eksempel Gjentofte, Kjøbenhavn og Skjern. Institutioner kan også forelske sig i staveformer, som ikke følger sprogets normale regler, for eksempel Experimentarium med x; det er et registreret varemærke.

I en del år har det været 'smart' at bruge versaler inde i sammensatte ord: EuroBonus, KonkurrenceStyrelsen. Og særskrivning efter engelsk forbillede breder sig til Ældre Sagen, Statens Serum Institut. Problemer, herunder de pædagogiske problemer, opstår, fordi det er vanskeligt at huske, hvilke navne der rummer regelbrud, og hvilke der følger normerne.

Artiklen fortsætter under banneret

Faglige miljøer kan også have særlige præferencer, som er brud på Retskrivningsordbogens normer. Ornitologer foretrækker stavemåderne ederfugl og stillits frem for edderfugl og stillids, tekstileksperter ser gerne x i tekstil, zoologer foretrækker orangutan for orangutang, og visse urmagere synes, at deres produkter får en ædlere profil af staveformen uhre.

Modernitet kan opnås ved brug af apostrof-s: Brian's haircut, og en ostehandler reklamerer med Huset's Danbo og Italiens'k gorgonzola. Så er man også solgt - ligesom hele ideen med at følge de officielle regler: at man kan koncentrere sig om det væsentlige.

Dagens erhvervstillæg demonstrerer et kaotisk mylder af uforudsigelige staveformer. Med lille staves virksomhederne futurestep (i ét ord) og novo nordisk (i to ord), et andet firma underskriver sig PriceWaterhouseCoopers (i ét ord), et tredje Leaset, et fjerde Sjælsø Gruppen, et femte Jyllands-Posten.

Vågn op derude og overvej EngholmSkolen, Engelsborg Skolen, Sønder Sø Skolen, bernadotteskolen eller andre profilskabende normbrud. Eller måske skulle man hellere overlade naragtighederne til andre.

Professor Higgins


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet