Århus er en god rollemodel

Børnelæge Vibeke Manniche er bekymret for skolebørns sundhed

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skoler har generelt en alt for ligegyldig holdning til elevers spisevaner, mener børne- og ungelæge i Frederikssund Kommune, Vibeke Manniche, og dermed er de med til at lægge kimen til et meget usundt liv.

Hun mener ikke, at man kan advare nok mod de dårlige kostvaner, som mange børn har. Især medfører et stort sukkerforbrug - i form af slik, sodavand og saft - fejlernæring og fedme. Og fejlernæring har en social slagside, fastslår hun. De børn, hvis forældre i forvejen ikke orker at lave sund aftensmad, er de mest udsatte.

'Uden den rigtige ernæring bliver barnet nemmere sygt, træt, ugideligt og pirreligt. Dårlig kost smitter af på barnets fysiske og psykiske trivsel. Både på kort og på lang sigt', siger Vibeke Manniche.

Hun kan uden at blinke skrive under på, at børn blive fede af sodavand, og at de mange læskedrikke afkalker knoglerne, men den benhårde forskning omkring de psykiske virkninger af for meget sukker er ikke udført.

'Der må man forholde sig til de praktiske erfaringer, og jeg er da sikker på, at det påvirker børnenes koncentration og aggressivitet. Et barn bliver i godt humør af en vingummi, men giver du det en hel pose, opfører det sig tosset. Men jeg kan ikke bevise det. Du kan måle børns vækst, men det er langt sværere at måle deres glæde eller koncentration', siger hun.

Selv om madordningen i Århus Kommune måske ikke er ideel, mener Vibeke Manniche, at det er den bedste i landet, og hun har ikke selv lyst til at kritisere den.

'Århus er en god rollemodel for mange skoler og især for mange kommuner, men madordningen kan selvfølgelig blive bedre og mere målrettet, så man skal lytte til den kritik, der kommer', mener hun.

Selv om ordningen ikke hjælper alle fejlernærede børn på skolerne, tror Vibeke Manniche, at den trods alt udgør et sikkerhedsnet under nogle børn.

'For nogle børn mindsker det den sociale skævhed, at de kan købe sund mad. De børn får alligevel ikke en sund madpakke med som alternativ', siger hun.

'Men det ville være herligt, hvis børnene fik obligatorisk mad hver dag som for eksempel i Sverige'.

vph

Fakta

Den nuværende skolemadordning i Århus Kommune har kørt i fem år. Alle kommunens folkeskoler og en enkelt privatskole er tilmeldt. Ordningen er et tilbud til eleverne om et billigt og sundt frokostmåltid. Økonomisk hviler den i sig selv. De små elever køber typisk ind for ti kroner, og de lidt større børn for 15-20 kroner.