Folkeskolens leder:

Forståelseskløften

Underrubrik

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Virksomhederne kan ikke lokke de unge med et pænt image eller flotte programerklæringer. Det afgørende er, hvad virksomheden gør - over for sine medarbejdere'.

'Unge vurderer den offentlige sektor som langt mindre attraktiv end den private. Dermed kan de komme til at skærpe den arbejdskraftmangel, der i forvejen viser sig på en række velfærdsområder'.

Fra 'Guide til næste generation - en analyse af fremtidens medarbejdere'

Faldet i ansøgertallet til læreruddannelsen blev langt mindre, end man kunne have frygtet. Og selv om sluttallet først kendes til sommer, når sidste ansøgningsrunde slutter, er der grund til at glæde sig. Selv om ungdomsårgangen er meget lille, havde seminarierne ved fristens udløb kun fået 3,9 procent færre førsteprioritetsansøgninger end sidste år, og nogle af de seminarier, der har været trængt de senere år, har endda kunnet notere fremgang.

Selv om den offentlige sektor har et støvet image blandt unge, er der altså mange, der har lyst til at uddanne sig som lærere. Det lover godt. Men det er nødvendigt at forholde sig til de unges ændrede prioriteringer. Hende, der ikke blev optaget på N. Zahles Seminarium midt i København, hun ville tidligere måske i stedet have valgt Blaagaard Statsseminarium i Gladsaxe. I dag vil hun typisk fravælge læreruddannelsen og måske søge på Københavns Universitet. Derfor gælder det nu om, at seminarier, kommuner og skoler finder ud af, hvordan de tiltrækker og holder på de unge. Finder ud af, hvilke kvaliteter de har at byde på. Og her kan det være nyttigt at studere en undersøgelse, der udkommer på mandag. 'Guide til næste generation', som den hedder, er gennemført af PLS-Rambøll for Strategisk Forum.

Undersøgelsen slår fast, at man ikke kan tale om ungdommen i bestemt form. Nogle unge har et højt fagligt engagement, mens andre lægger mere vægt på arbejdets sociale aspekter. Der er en gruppe, der prioriterer frihed og selvstændighed, og så er der et lille mindretal, der zapper rundt og måske helst vil fravælge arbejdet.

Tallene viser også, at teamarbejde har stor betydning for 80 procent af alle unge. Tre fjerdedele foretrækker fast ansættelse, men de vil samtidig have selvstændighed og frihed i arbejdet. Som der står i rapporten: 'Den nære organisation omkring den enkelte unge skal på den ene side være så stabil, at han eller hun kan føle sig sikker - og på den anden side så fleksibel, at ingen struktur stiller sig hindrende i vejen for den individuelle udfoldelse'.

Det positive er, at det temmelig præcist svarer til skolens behov. For at folkeskolen skal kunne tilbyde eleverne en god undervisning og et godt læringsmiljø, skal lærerne både kunne arbejde sammen og være selvstændige.

Det negative er, at der er kommunalpolitikere, der ikke vil forstå det. Det er for dyrt, siger de - og tror, at det er nok med et pænt image og flotte programerklæringer.

-th

Nogle politikere tror, at pænt image og flotte programerklæringer er nok

Powered by Labrador CMS