Fysisk arbejdsmiljø
0   299

Svamp førte til evakuering

Forhenværende pedelbolig på Gram Skole viste sig at være inficeret med skimmelsvamp

Elever på Gram Skole er i flere år blevet undervist i lokaler med den giftige skimmelsvamp Aspergillus i luften, men det var først, da man for nylig fik et konsulentfirma til at undersøge forholdene, at det blev klart, hvor alvorlig situationen var.

'Det kom bag på os, at lokalerne var sundhedsfarlige at opholde sig i, men vi besluttede med det samme og efter råd fra konsulentfirmaet at evakuere børnene', siger skoleinspektør Sølvi Johansen Koch.

Artiklen fortsætter under banneret

Det var klager fra skolens lærere og en henvendelse fra deres sikkerhedsrepræsentant, der førte til undersøgelsen. Man havde i flere år kunnet lugte, at indeklimaet ikke var helt godt i lokalerne, der indtil for få dage siden blev benyttet til specialundervisning og skolefritidsordning.

Lærerne troede, at den specielle lugt kunne stamme fra kloaksystemet, men en misfarvning af en væg tydede på, at der var andet på færde.

'Der er tale om en tidligere pedelbolig, som ikke havde høj prioritet, og som vi ikke havde været særligt opmærksomme på. Derfor gik der så lang tid, før vi tog et initiativ', siger lærernes tillidsrepræsentant Lars Petersen.

Civilingeniør Svend Blicher Jepsen fra konsulentfirmaet Goritas Bygningsundersøgelse har flere gange set lignende angreb af skimmelsvamp i institutioner med pavillonbyggeri. De skyldes som regel en kombination af fugt- og ventilationsproblemer.

'Det er formentlig også årsagen til problemerne på Gram Skole, og der skal derfor foretages nogle reparationer og forbedringer, før bygningen kan bruges igen. Resultatet af fugtproblemer og af angreb af skimmelsvamp er, at de børn, der opholder sig i lokalerne, kommer til at lide af luftvejsproblemer, snot og snue. Derfor anbefalede vi, at man stoppede med at bruge lokalerne med det samme. Det ville have været uansvarligt at sige, at man kunne blive ved med at bruge dem et stykke tid endnu', siger han.

Svend Blicher Jepsen anbefaler, at skoler får foretaget indeklimaundersøgelser forebyggende, så man undgår at komme i en situation, hvor der skal ske en akut evakuering.

Gram Skole har rykket specialundervisning og skolefritidsordning ind i andre bygninger, og det er nu op til kommunen at finde en løsning, før bygningen kan tages i brug igen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ