Blog
0   34

Duften af valnøddetræ

Abonner på nyt om H&D-blokken i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Når manglende kvalifikationer kan spænde ben for sanserne..

Klokken er lidt før otte om morgenen og jeg er ved save en planke af amerikansk valnøddetræ igennem. 

Duften rammer mig – jeg har ikke arbejdet i træsorten i mange år, men genkender alligevel duften, ligesom jeg genkender duften af eg, ask eller flere andre træsorter når jeg arbejder i det.

Klokken er otte – undervisningen skal starte og min klasse kommer til faglokalet – jeg stopper rundsaven og eleverne kommer ind. ”Sikken her dufter/hvad er det der lugter af”, siger flere fra 5. klasse som også bemærker lugten.  

Sanserne kommer heldigvis i spil i håndværk og design – ligesom de gør i madkundskab, musik m.m.

Artiklen fortsætter under banneret

Faget bedrives meget forskelligt afhængig af den enkelte lærers forkundskaber og  interesser. Designprocessen er vigtig og det er nye teknikker og materialer også, men jeg ser desværre flere og flere undervisningsforløb rundt omkring hvor papirarbejde, designprocesser, modelarbejde, idegenerering, moodboards mm. fylder så meget at det egentlige arbejde i materialerne fylder meget lidt på årsbasis.

Papir, pap, limpistoler og forskelige modeller er glimrende – men lad det ikke spille hovedrollen i håndværk og design – det gør det rigeligt andre steder på skolen.

Nogle steder har jeg næsten fornemmelse  af at læreren er bange for materialerne – så hvis vi lader eleverne blive meget længe i papirarbejdet så er læreren mere sikker.  Måske fordi man selv ikke har mange første håndserfaringer med materialerne. Du kan sætte mange ord på hvordan en knasende gulerod eller varm leverpostej smager, men det er først når du selv har smagt det du rigtigt ved hvad det drejer sig om. 

Lad os få sanserne hurtigt i spil i faget – lad eleverne rammes af lugte, dufte mm når de kommer ind i lokalet.  Lad dem lugte horn og bøgetræ og lad dem føle på ru eller godt slebet træ. Lad dem mærke forskellen på uld eller bomuld og lad dem arbejde i aluminium og tin. 

Alt dette kræver uddannende lærere som er trygge ved mange materialer og de maskiner som skal forarbejde dem.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.176 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
356 andre er allerede tilmeldt