Lærermangel-panik

Rygterne om lærermangel er stærkt overdrevne, mener Undervisningsministeriet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Store avisoverskrifter om lærermangel. Kommunernes Landsforening vil oprette lynkursus i pædagogik for andre faggrupper. Haslev Seminarium tilbyder toårig læreruddannelse for folk over 35 år.

Det lyder som panik før lukketid, men Undervisningsministeriet ryster ikke på hånden, heller ikke selv om Kommunernes Landsforening (KL) siger, at der til august vil mangle 1.500 lærere. Talgrundlaget kan diskuteres.

'Det tal, der i øjeblikket er fremme, er 1.500 de næste par år, ikke akkumuleret, men årligt, og hvis man regner det om på en anden måde, så kan man sige, at det i snit er knap og nap en lærer per folkeskole i Danmark. Så det er synd at sige, det er en katastrofe', siger specialkonsulent Gerhardt Jaspersen, der har læreruddannelse som ansvarsområde i Undervisningsministeriet.

Finansministeriet har desuden udarbejdet en prognose, der siger, at der vil mangle 1.400 lærere årligt frem til 2005 og 3.500 fra 2005 til 2010, men Gerhardt Jaspersen maner fortfarende til ro.

'Der er prognoser, hvor man regner med en større lærermangel i en årrække fremad. Men det afhænger meget af, hvad det er for forudsætninger, man bygger ind', siger Gerhardt Jaspersen.

'Og en af de overvejelser, som også har været inde i debatten, er, at hvis nu de 'gamle' lærere blev et år længere, så ville vi klare den største del af en ganske kraftig lærermangel'.

'Og så kunne man jo sige: Hvad skal vi så med alle de andre tiltag, som er mere eller mindre krøllede'.

Ud over KL's lynkursus og Haslev Seminariums discount-læreruddannelse sagde undervisningsminister Margrethe Vestager forleden, at 'man kunne overveje en særlig læreruddannelse, der i højere grad giver merit for tidligere uddannelse, end det er muligt inden for den almindelige læreruddannelse'.

Det skete som svar på et spørgsmål fra Tove Videbæk (Kristeligt Folkeparti) om, hvorvidt det er 'ministerens holdning, at folkeskolerne kan dække deres behov for kvalificerede lærere ved at ansætte ledige magistre'?

Gerhardt Jaspersen gør opmærksom på, at ministerens svar er i konjunktiv, 'kunne overveje'. Magistre i folkeskolen er en af flere mere eller mindre 'spektakulære og overskriftdannende' løsninger på en problem, der slet ikke behøver at være der.

'For hvis vi nu gjorde noget for at fastholde gode lærere, gav dem nogle bedre vilkår i starten af deres job og i den anden ende prøvede at holde fast i de ældre lærere, så de blev et års tid længere, så ville det batte meget mere end alt det andet', fastslår Gerhardt Jaspersen.

KL, DLF, Undervisningsministeriet og Seminariernes Rektorforsamling holder i denne uge møde om lærermangelen.