Debat

Børnehaveklassen evalueres

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Lærerforening har cirka 3.000 pædagoguddannede medlemmer, som er ansat som børnehaveklasseledere. Gennem-snitsalderen - og dermed erfaringen - er rimelig høj, men der er også begyndt at komme nye unge til. De står med det problem, at pædagogseminarierne ikke har særlig fokus på skolestarten og skolens kultur, og muligheden for at komme i praktik i børnehaveklassen har været ringe de seneste år. Af kommunernes stillingsannoncer kan der aflæses visse forventninger til kommende ansatte, og en del kommuner har da også lokale indholdsbeskrivelser for børnehaveklassen, som en nyansat børnehaveklasseleder kan støtte sig til. Men 25-30 års erfaring med udvikling af børnehaveklassens indhold er desværre ikke blevet opsamlet centralt. I bemærkningerne til paragraf 55 (forsøgsparagraffen) blev der ellers opfordret til forsøg med et udvidet samarbejde mellem lærere og børnehaveklasse-ledere, men det fik ikke særlig opmærksomhed, på trods af at et af målene i F2000 var at få beskrevet aktivitetsplan og undervisningsvejledning for børnehaveklassen.

Nu melder Evalueringsinstituttet til gengæld ud, at i 2001 evalueres indholdet i børnehaveklassen - uden at der centralt er beskrevet mål.

Måske ender det godt, men jeg vil stærkt opfordre til, at man lokalt får beskrevet de værdier og den pædagogik, som skal være kendetegnende for børns skolestart. Børnehaveklasseforeningen vil i et tæt samarbejde med Danmarks Lærerforening prøve at beskrive indholdet i en 'obligatorisk' børnehaveklasse, men det er lokalt, at arbejdet skal følges op. Børnehaveklasseforeningen afholder sine generalforsamlinger i februar/marts, så mød op og deltag i debatten. Er du ikke med i vores forening, så se Folkeskolennummer 6, side 43.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Randi Bøyesen

næstformand i Børnehave-klasseforeningen og medlem af DLF's hovedstyrelse

Powered by Labrador CMS