Vikarbureau for lærere

Stor interesse for at tegne overenskomst med DLF om vikardækning til folkeskolen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Var det noget at kvitte det faste job for i en periode at arbejde på de ugedage, der passer dig, holde ferie, når charterrejserne er billigst, være fri for aftenmøder og have langt mindre forberedelse? Eller kunne du måske tænke dig at prøve dig selv lidt af på forskellige skoler?

Nu er muligheden der og oven i købet til en ganske glimrende løn. En af de her dage sætter Anni Herfort sin underskrift på en overenskomst mellem Lærernes Centralorganisation og Pædagogisk Vikarbureau, som dermed bliver det første vikarbureau på folkeskoleområdet, men derudover får Lærerforeningen i disse lærermangelstider en del henvendelser fra både erfarne og nye vikarbureauer, der ser gode indtægtsmuligheder på lærerområdet.

'Jeg sidder lige nu og skriver under på overenskomsten', fortæller Morten Berg Hansen fra Pædagogisk Vikarbureau i København. Bureauet formidler i øjeblikket vikarer til daginstitutioner, både tilkaldevikarer og vikarer til længerevarende vikariater.

'Vi er stærkest inden for uddannet personale, og når vi antager pædagogmedhjælpere, så forlanger vi, at de har erfaring fra daginstitutionsområdet. På samme måde vil det blive på lærerområdet - enten skal folk være læreruddannede, eller de skal have undervisningserfaring. Og så tillader vi os så også at mene, at hvis man er uddannet pædagog, så har man en vis erfaring med børn, som gør, at vi godt mener, man kan forsvare at bruge dem som vikarer, men det bliver selvfølgelig som ikke-uddannede lærere'.

Pædagogisk Vikarbureau har ikke villet søge efter lærere, før overenskomsten var på plads, men Morten Berg Hansen tror på, at der vil være stor interesse blandt lærere for i en periode at arbejde på en måde, der giver langt større mulighed for at tilrettelægge sit arbejde selv - det viser hans erfaring fra pædagogområdet.

Højere løn

Danmarks Lærerforening har selvfølgelig været helt indstillet på at sikre gode løn- og arbejdsvilkår på vikarmarkedet. Overenskomsten rummer timelønninger for uddannede og ikke-uddannede, der ligger 10-20 procent over den almindelige overenskomst for timelønnet arbejdskraft, og dertil kommer den merpris, som vikarbureauet lægger oveni for sin service.

'Så vi har da begrænset tro på, hvor udbredt det vil blive, men det vurderes åbenbart som et kraftigt vækstområde', siger konsulent i Danmarks Lærerforening Lars Jørgensen.

Men i børnehaver og vuggestuer er lederne altså villige til at betale ekstra for en vikar fra et bureau frem for selv at skulle finde en:

'Man er garanteret et vist kvalitetsniveau, vi har opbygget et godt renomme, og vi tager langtfra alle de ansøgere ind, vi får', siger Morten Berg Hansen, der sammen med de øvrige folk på vikarbureauets kontor bruger en del tid hver morgen på at få puslespillet til at gå op, så institutionerne i videst muligt omfang får en vikar, de kender i forvejen - det samme vil bureauet nu forsøge at tilbyde vikarhungrende folkeskoler.