Blog
1   11

Had på nettet

Abonner på nyt om Morten Birck i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvordan hjælper du dine elever til et digitalt liv uden had?

“Det barn, der ikke omfavnes af sin landsby, vil brænde den ned for at føle dens varme!” Dette afrikanske ordsprog blev brugt til at opsummere nogle af pointerne på de temadage om vrede unge mænds online-fællesskaber, Center for Digital Pædagogik (CfDP) har afholdt rundt om i landet den seneste tid.

Som lærer på mellemtrinnet har jeg mødt mange elever, der lever en stor del af deres sociale liv via sociale medier og især fællesskaber på online-spil som fx Fortnite. Jeg deltog derfor i en af CfDPs temadage, fordi jeg er nysgerrig på, hvordan vi i skolen hjælper eleverne til et godt, digitalt liv - og hvilke faldgruber, der lurer på nettet. Dette indlæg handler om mine indtryk og tanker efter en meget inspirerende dag i Sorø 6/11.

Artiklen fortsætter under banneret

Alle har behov for et sted at høre til. Og for at få opfyldt sine sociale behov, er der en fare for, at mennesker - bevidst eller ubevidst - går på kompromis med deres opfattelse af rigtigt og forkert. Sårbare og ensomme unge, der fx i skolen har oplevet afvisninger og mobning, kan på internet-platforme og fora uden moderation (fx  Reddit og 4chain) finde fællesskaber, hvor de kan få et tilhørsforhold og give deres vrede retning. Her søger de sårbare unge at genvinde grebet om deres tilværelse, når de bekræfter hinanden i, at deres ked-af-det-hed skyldes kvinder, muslimer, jøder… alle de andre. Sproget på disse fora er båret af en grænseløs sarkasme, og det er vanskeligt at skelne mellem shitposting (der er ment ironisk) og reelt hadefulde ytringer.

Selvom vi skal støtte vores elever i at være kritiske og mådeholdne i deres brug af fx facebook og instagram, skal vi altså være opmærksomme, hvis de søger en modkultur til de sociale mediers uopnåelige glansbilleder på platforme og fora, hvor man anonymt dyrker det udemokratiske og det politisk ukorrekte.

CfDP har fundet, at nogle personer er aktive på både hadefulde fora på nettet og i gamermiljøer - men ikke, at der hverves medlemmer til hadgrupperne i gamermiljøet. Selv om det grovkornede sprog selvfølgelig trives begge steder!

Umiddelbart skal vi altså ikke være bekymrede for, at vores elevers online-spil fører til had eller voldsparathed. Men eleverne kan på nettet blive eksponeret for et hadefulde sprog, de har svært ved at gennemskue betydningen af, og få rykket deres grænser for, hvad man kan tillade sig at sige til/om andre.

Men hvordan hjælper vi som lærere vores elever bedst på vej?

En af konklusionerne på temadagen lød, at selv om eleverne færdes på nettet på egen hånd, skal vi lære dem at stoppe op og huske, det er mennesker af kød og blod, de skriver til. Og som en deltager pointerede til en af temadagens workshops: Digitale konflikter løses analogt!

Til de fælles, analoge diskussioner i klassen om sociale medier, fake news mv. er der praktisk hjælp at hente fra University College Syd, der har udviklet det gratis, digitale læremiddel omtankeonline.dk

Og så kommer du langt ved at lyttet til opfordringen fra en oplægsholder, der selv havde haft hadet og selvdestruktionen alt for tæt inde på livet: Lær de unge at lytte til deres mavefornemmelse, når træder ind på nye arenaer - på nettet som i det virkelige liv! Og mavefornemmelsen kan give eleverne en god fornemmelse af, om de kan entrere et fællesskab uden at gå på kompromis med egne værdier.

Læs mere om Center for Digital Pædagogik og projektet “Vrede unge mænd - viden om ekstreme onlinefællesskaber” på cfdp.dk 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.282 andre er allerede tilmeldt